Miercuri, 22 martie ZIUA MONDIALĂ A APEI

Distribuie pe:

În urma deciziei adoptate de Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro din 1992, ziua de 22 martie a fost desemnată drept „Ziua Mondială a Apei". Evenimentul este marcat, în fiecare an, în întreaga lume, ONU propunând o temă de relevanţă internaţională pentru a sensibiliza populaţia planetei asupra importanţei apei şi a managementului corespunzător al resurselor, în contextul creşterii semnificative a cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. Tema abordată în acest an este „Apa menajeră".

Potrivit Ondrill.ro, care citează site-uri specializate, doar 2% din apa planetei este proaspătă (dulce), iar 1,6% din ea este blocată în calotele glaciare, rămânând 0,4% pentru supravieţuirea omenirii în continuare, în situaţia în care 70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă.* O treime din femeile planetei pierd zilnic 200 de milioane de ore colectând apa, timp echivalent cu cel pe care femeilenord-americane îl petrec în fiecare zi la cumpărături. * Pentru a produce o coală de hârtie sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 de grame de plastic se folosesc 91 de litri de apă. * În ţările în curs de dezvoltare, în fiecare an 3,6 milioane de oameni mor din cauza unei boli legate de apă. * Mai multe persoane au telefoane mobile decât toalete.

* În SUA se cheltuiesc, anual, 61 de milioane de dolari pentru cumpărarea de apă îmbuteliată. * Potrivit statisticilor, de la începutul acestui an, la nivel global, s-au înregistrat peste 180.000 de decese cauzate de boli răspândite prin apă. * Banca Mondială anticipează că până în 2025 două treimi din populaţia globală va rămâne fără apă potabilă.

Statisticile mai arată că 768 de milioane de oameni nu au acces la apă, iar 2,5 miliarde de locuitori ai planetei nu sunt conectaţi la sisteme de canalizare.

Lasă un comentariu