Ştiinţa... Iubirii!

Distribuie pe:

„FRAŢI ROMÂNI!- Suntem cu toţii în acelaşi car, care este «CARUL PATRIEI» şi trebuie să ne silim să-l ducem în aşa fel, încât să nu cadă în prăpastia pe care alţii au căutat-o de mult, şi-o mai caută şi acum. Patria noastră, printr-o soartă de toată jalea, a fost menită din cea mai bătrână vechime să fie teatrul năvălirilor războaielor străinilor. Pentru aceasta noi trebuie să fim uniţi, între satele şi oraşele noastre trebuie să fie pace, între gubernanţi înţelegere, iar patriotismul să fie mai presus de orice altă consideraţiune".

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), om politic, istoric, orator, scriitor român

***

„RELIGIOLOGIA este ştiinţa despre religie. În ea se include Teologia, Parapsihologia religiei, Sociologia religiei. Ea urmăreşte următoarele: cercetarea istorică, cercetarea comparativă, cercetarea contextuală şi cercetarea hermeneutică. Ea se va ocupa de Izvoarele Religiei şi ale Religiilor şi de Problema Revelaţiei. Ea aduce elemente noi pentru înţelegerea fenomenului religios, în comparaţie cu celelalte discipline ştiinţifice care se interesează sau studiază efectiv religia. Lavoisier a spus pentru eternitate: «multa ştiinţă apropie pe om de Dumnezeu». Pentru aceasta trebuie să eliminăm filosofia propagandistului antireligios care ştia că nu este Dumnezeu, dar nu ştia formula apei".

Dr. Antonie Plămădeală - (1926-2005), „Gânduri de frumuseţe albă" - mitropolit al Ardealului, membru de onoare al Academiei Române

***

„A iubi pe fratele tău, pentru că este fratele tău, este o iubire omenească, nu mistică, nu spirituală. A iubi pe semenii tăi, cum iubeşti pe fratele tău, este o iubire mistică. Porunca cea dintâi (cea mai mare): «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din tot sufletul tău, şi din tot cugetul tău …» într-adevăr este cea mai mare, dar s-a completat cu a doua, asemenea acesteia zicând: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi». Dacă această poruncă, a doua, este asemenea celei dintâi, înseamnă că semenii noştri sunt consideraţi ca având reflexii divine, după har. Fiindcă nu poţi să-l iubeşti pe Dumnezeu, fără să iubeşti pe aproapele tău."

Preot Arhimandrit Arsenie Papacioc (1914-2011), duhovnic ortodox român, stareţul Mănăstirii „Sfânta Maria -Techirghiol, condamnat 20 de ani în puşcăriile comuniste, scriitor bisericesc

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu