Desculţ în agora

Distribuie pe:

„Punct şi de la capăt

sub epiderma cuvântului,

umblu desculţ în agora,

izbăvind spaima gândului."

(Mariana Cristescu)

Trăim într-o lume aparent bizară, în care inversarea polilor magnetici ai Pământului şi comprimarea secundei, ca semne prevestitoare ale Apocalipsei, se manifestă, din ce în ce mai virulent, pe toate paralelele şi meridianele. Cu adevărat, globul s-a întors cu fundul în sus, răsturnând scara valorilor morale acumulate, vreme de mai bine de două milenii, de specia umană, aflată şi ea în cădere liberă, dacă ne raportăm la deviaţiile comportamentale, începând cu distrugerea propriului mediu şi terminând cu maladiile incurabile autoinduse ce-i grăbesc finalul „apoteotic".

Parcă niciodată ca până acum omenirea n-a arătat făţiş şi n-a defilat triumfătoare cu tot ce are ea mai urât, mai mizerabil şi mai degradant, primus inter pares fiind steagul cel negru înmuiat în trupul şi viaţa Aproapelui, lăţind pata de sânge de pe întâiul înscris din Cartea Sfântă: „Să nu ucizi!".

Reflectam, pentru a câta oară, la toate acestea, marcată de atacul terorist asupra metroului din superbul oraş imperial, al doilea ca mărime din Rusia, pe care îmi propusesem să-l vizitez în luna iunie a acestui an, inegalabilul Sankt Petersburg, pentru a mă bucura de atât de dorita, aşteptata şi unica lumină a nopţilor sale. Anual, până la 2.000 de turişti români vizitează această ţară.

Comitetul Naţional Antiterorism a anunţat că numărul deceselor în urma exploziei a ajuns la 11, în timp ce 47 au fost rănite. „Ministrul Sănătăţii s-a ocupat personal ca persoanele rănite să primească ajutor medical şi psihologic", se arată într-un comunicat de presă citat de „Russia Today".

Camerele de supraveghere de la metroul din Sankt Petersburg l-au surprins pe bărbatul care a amplasat bomba la metrou, au transmis surse citate de agenţia Interfax. De altfel, conform agenţiei ruse RBC, citată de Daily Telegraph, un martor a declarat că „A fost o explozie pe şine, un bărbat a lăsat o servietă în vagon, a coborât din vagon şi s-a mutat în alt vagon". Un dispozitiv explozibil a fost detonat între staţiile de metrou Sadovaya şi Sennaya, în timp ce trenul se afla încă în mişcare.

„Ne aflam în vagonul vecin, care era foarte aglomerat. Explozia s-a produs între staţii. S-a auzit o bubuitură puternică, urmată de un miros puternic şi de mult fum. Toţi ne-am dus spre capătul vagonului, iar oamenii s-au îngrămădit. Două femei au leşinat. Totul s-a întâmplat în timp ce trenul era încă în mişcare. Nu s-a oprit! Am coborât în staţie şi am văzut că vagonul de lângă era distrus, geamurile au fost sparte… era sânge", a povestit o studentă.

Martorii exploziilor au povestit că au văzut oameni plini de sânge, care ieşeau din metrou. „Oamenii au zburat pur şi simplu. Iubita mea se afla în vagonul care a explodat. A spus că a început să tremure… când a ieşit, a văzut oameni mutilaţi", a povestit un martor pentru presa rusă.

„Oamenii sângerau, aveau părul ars. Ni s-a spus să mergem către ieşire, pentru că s-a oprit circulaţia", a povestit un alt martor.

Potrivit autorităţilor ruse, printre victime se numără şi mai mulţi copii.

Procurorul general al Rusiei a confirmat că este vorba de un atentat terorist.

Forţele de securitate ruse au dezamorsat luni dispozitivul explozibil găsit la o staţie de metrou din centrul oraşului Sankt-Petersburg, după deflagraţia produsă anterior într-o altă staţie, transmite Reuters. Bomba artizanală găsită de genişti în staţia Ploşcead Vosstaniia se afla într-o geantă cu „agenţi distructibili" - un kilogram de explozibil şi şrapnel -, iar dezamorsarea s-a făcut în siguranţă şi nimeni nu a fost rănit. O singură explozie a avut loc în Sankt Petersburg, a anunţat Comisia Naţională Antiterorism din Rusia. O fotografie arată că o uşă a metroului a fost grav avariată în urma deflagraţiei.

Prezumtivul atacator este un tânăr, în vârstă de 22 de ani, a cărui identitate a fost dezvăluită de serviciile de securitate kîrgîze: Akbarzhon Jalilov, născut în 1995, în localitatea Osh, a doua cea mai mare localitate din Kîrgîzstan, transmite Reuters. Potrivit unei surse citate de presa rusă, acelaşi suspect ar fi lăsat şi al doilea dispozitiv, în altă staţie, ulterior dezamorsat de genişti.

Administraţia publică din Sankt Petersburg a declarat trei zile de doliu naţional, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernatorului regiunii, Georgy Poltavchenko.

Vladimir Putin a declarat, ca urmare a atentatului de luni, că va face totul pentru a identifica motivele acestui act: „Doresc să exprim cele mai sincere condoleanţe rudelor celor care au fost ucişi şi răniţi. Am vorbit deja cu şefii serviciilor speciale, cu directorul FSB, cu organele de drept, iar, între timp, serviciile speciale îşi fac treaba. Vom evalua complet ceea ce s-a întâmplat, iar autorităţile oraşului şi cele federale vor face tot posibilul pentru a sprijini familiile cetăţenilor ucişi şi răniţi", a afirmat preşedintele rus, citat de euronews.com.

Dispozitivul care a provocat una dintre exploziile de la metroul din Sankt Peterburg conţinea echivalentul a până la 300 de grame de TNT, a declarat o sursă din forţele de ordine pentru Interfax. După modul de acţionare, explozia pare să fie provocată fie de militanţi ai Statului Islamic, pentru a condamna intervenţia Rusiei în Siria, fie de cei din Caucazul de Nord. Desigur, ar putea să fie pusă la cale de militanţi din Caucazul de Nord, care s-au alăturat ISIS. Numeroşi cetăţeni ai Rusiei, în special ceceni, au plecat în Siria şi Irak pentru a se alătura grupării teroriste Statul Islamic.

Cu toate acestea, preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, s-a delimitat de atentatul de la Sankt Petersburg şi a declarat că „este un atac terorist teribil. Organizatorii şi atacatorii trebuie să fie identificaţi şi aspru pedepsiţi", a scris el pe contul său de Instagram.

Procuratura generată a Rusiei va deschide un dosar pentru investigarea circumstanţelor în care s-a produs explozia de la Sankt Petersburg. „Vom face tot posibilul pentru a clarifica modul şi factorii care au făcut posibil acest atac terorist şi vom face tot posibilul pentru ca astfel de cazuri să nu se mai producă pe viitor", a declarat Aleksandr Kurennoi, purtătorul de cuvânt al procurorului general, citat de agenţia Tass.

Donald Trump l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a-i transmite condoleanţe în urma atacului de la metroul din Sankt Petersburg. Cei doi preşedinţi au convenit că „terorismul trebuie să fie definitiv şi rapid învins".

Ambasada SUA în Rusia a transmis condoleanţe către familiile victimelor, lansând în acelaşi timp o alertă către cetăţenii săi să fie vigilenţi.

Un mesaj de condoleanţe a transmis şi Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene.

Măsurile de securitate la aeroportul Pulkovo din Sankt Peterburg au fost înăsprite.

Mai mulţi oameni din Sankt Petersburg au început să aducă flori la staţia Sennaya, acolo unde a ajuns metroul după ce a avut loc explozia. Deşi staţia este închisă şi poliţia nu lasă pe nimeni să se apropie, oamenii au pus flori în zona în care le este permis să ajungă. De asemenea, mai târziu, în cursul zilei, lumea a început să ducă flori şi la Tekhnologichesky Institut, staţia din care a plecat metroul, scrie agenţia TASS.

Luni seară, preşedintele rus a mers la locul exploziei şi a depus un buchet de flori, în memoria victimelor.

Între timp, la Moscova, mai multe persoane au mers la un monument dedicat oraşului Sankt Petersburg şi au depus flori şi candele în semn de solidaritate cu victimele exploziei de la metrou.

În luna decembrie 2016, agenţi ai Serviciului Federal de Securitate au arestat patru susţinători ai grupării teroriste Statul Islamic, fiind acuzaţi că pregăteau să comită atentate în regiunea Moscovei. În 2010, 39 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui dublu atentat sinucigaş comis la metroul din Moscova.

Putin este foarte supărat, pe bună dreptate, lui chiar îi pasă, îşi iubeşte poporul şi nu va lăsa lucrurile la voia întâmplării.

Problema este însă că mai peste tot miroase a „praf de puşcă", a sânge şi a moarte, şi că acest Al Treilea Război Mondial, care se tot pregăteşte să detoneze mapamondul, nu va fi unul convenţional, victimele colaterale fiind mai numeroase decât combatanţii - din cât se poate prezuma.

De pildă, potrivit Financial Times, doar cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui chinez, Xi Jinping, la reşedinţa sa privată Mar-a-Lago, din Florida, Donald Trump a declarat că este pregătit să „rezolve" singur problema nord-coreeană: „În cazul în care China nu rezolvă Coreea de Nord, noi o vom face. (…) China va decide să ne ajute sau nu cu Coreea de Nord. Dacă nu o vor face, nu va fi bine pentru nimeni".

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a anunţat deja, duminică, faptul că Statele Unite intenţionează să exercite presiuni asupra Chinei, pentru ca aceasta să acţioneze împotriva cursei înarmării nucleare a Coreei de Nord.

Desigur, până la urmă, totul se rezumă la bani. Preşedintele american a anunţat, pe Twitter, că întâlnirea cu Xi Jinping va fi „foarte dificilă", din cauza disensiunilor comerciale dintre cele două mari puteri. „Dosarul nord-coreean va fi însă cel mai spinos subiect pentru cei doi lideri.

De la instalarea sa la Casa Albă, Donald Trump lasă să planeze posibilitatea unei acţiuni militare împotriva Coreei de Nord, în cazul în care aceasta refuză să se conformeze.

La începutul lui martie, preşedintele american a anunţat că este pregătit să utilizeze «toate capacităţile militare ale Statelor Unite» pentru a «contracara rachetele balistice nord-coreene»".

Problema nu este dacă sau cine promite să se răzbune, să le arate el - lor, ci al cui deget va apăsa butonul terminator. În momentul acesta, nu declaraţiile belicoase, justificate sau nu, ale şefilor de stat ar trebui să ne pună pe gânduri, ci tăcerea celor de care chiar depinde soarta planetei. Toţi suntem cu nervii întinşi, dar chiar aceasta a fost ideea. Despre asta e vorba.

Putin este, desigur, şi el, parte a sistemului. Unii comentatori îl consideră chiar „il capo di capi". E o variantă posibilă, în acest moment, dar nu totdeauna „il capo di capi" decide. Putin îşi joacă foarte bine cărţile lui, dar nu are control absolut. Şi nici nu e ajutat decât formal. Şi-a cam făcut „prieteni" peste tot. Poate avea surprize dinspre Caucaz, de pildă, sau de la baltici. Sau de oriunde. Ca şi Trump. Şi el are o mulţime de duşmani. Nici n-ar şti încotro să privească mai întâi. Doamne, fereşte! Lumea se cere, însă, împărţită din nou. Aşa vor unii, doar ei, doar pentru ei! Asistăm la o lacomă, fără de margini, sălbatică sfâşiere pentru putere şi noi resurse, forţă de muncă, pentru sclavie. Pentru supremaţie. Discursuri sforăitoare, mult circ, puţină pâine sau deloc. Fiarele flămânde sunt rele, se încaieră. Divide et impera! Sunt focuri peste tot, permanent înteţite, nu cumva să se stingă! Jocurile - murdare, desigur - se fac, pe tăcute, în alte încăperi. Frumoase, decorative, colorate.

Cât valorează viaţa unui om? Dar a milioane de oameni? Pentru unii: ZERO.

La început a fost „Cuvântul". Da. La început. Cum spuneam, „Punct şi de la capăt/ sub epiderma cuvântului,/ umblu desculţ în agora,/ izbăvind spaima gândului."

Doamne, ocroteşte poporul meu şi lumea aceasta!

Lasă un comentariu