AŞTEPTÂNDU-L PE… IEPURAŞ

Distribuie pe:

Anual, în lume, de Paşti, sunt confecţionate peste 90 de milioane de iepuraşi de ciocolată.

• Trei sferturi dintre oameni mănâncă, mai întâi, urechile iepuraşilor.

• Potrivit Guiness Book, cel mai mare ou de Paşti din lume confecţionat vreodată are lungimea de 7,25 metri şi cântăreşte 1.800 de kilograme. A fost realizat din ciocolată şi bezea şi a fost susţinut de un cadru de oţel, plasat în interior.

• Anual, sunt produse 16 miliarde de bomboane gumate (celebrele „jelly beans"), special pentru Paşti - suficiente pentru a umple un ou de plastic de mărimea unei clădiri de 9 etaje.

• Se estimează că 80% dintre părinţi continuă tradiţia Iepuraşului de Paşti, pregătind un coş - surpriză, plin cu bunătăţi pentru copiii lor, circa 90% dintre adulţi sperând, în sinea lor, să primească şi ei un cadou de Paşti.

În Anglia, în Duminica Paştilor, grupuri de dansatori îmbrăcaţi în pantaloni negri sau albi, purtând pălării de paie împodobite cu flori şi eşarfe roşii, cu steaguri în mâini, interpretează celebrul Morris Dance, amintind de ritualuri celtice, pre-creştine, menite a speria şi alunga spiritele rele ale iernii. Clopoţei, panglici verzi şi roşii completează ţinuta dansatorilor.

În orăşelul Haux, din sudul Franţei, în cea de a doua zi de Paşti, localnicii se adună în piaţa mare şi pregătesc o omletă gigantică, făcută din 4.500 de ouă, menită să hrănească 1.000 de oameni. Chiar Napoleon, trecând prin Haux în lunea de după Paşti, şi-a comandat o porţie din omleta uriaşă.

În Olanda, Paştile sunt marcate printr-o serie de carnavaluri, care au loc înainte de săptămânile de post şi penitenţă şi sunt pregătite cu un an înainte. Duminica Paştilor începe cu slujba religioasă (Paasvuren). Urmează un prânz bogat, care include miel, ouă fierte sau prăjite şi paasstol - o felie de pâine umplută cu stafide, nuci şi marţipan.

În Spania, Săptămâna Paştilor, Semana Santa, începe cu Domingo de Ramos (Duminica Floriilor) şi se termină cu Lunes de Pascua (Lunea Paştilor). Tradiţiile şi ritualurile sunt marcate de aromele iberice specifice.

Germania este considerată drept locul de naştere al imaginilor pascale din zilele noastre, cum ar fi Iepuraşul de Paşti şi pomul de Paşti. Copiilor li se spune Povestea Iepuraşului (Osterhase) care ascunde ouăle şi bomboanele pentru ca ele să fie descoperite de cei mici în dimineaţa de Paşti. Imigranţii germani în America - probabil cei care s-au stabilit în Pennsylvania - au adus această tradiţie. În Germania, ouăle de Paşti sunt oferite drept cadouri.

Bogatul patrimoniu cultural al Poloniei este reflectat şi în serbările pascale. Dyngus sau Smingus Dyngus are loc în ziua de luni a Paştilor, când flăcăii pleacă la stropit: uneori, fetele sunt de-a dreptul „îmbibate" cu apă sau cu parfum, obiceiul având rădăcini în tradiţiile păgâne, conform cărora actul de a turna apă este un simbol antic al curăţării şi purificării.

În Australia, Iepuraşul de Paşti este foarte controversat în rândul locuitorilor, din cauza pagubelor pe care le provoacă la culturile de plante. În anul 1991, a fost iniţiată o amplă campanie pentru înlocuirea Iepuraşului de Paşti cu micul marsupial Bilby, originar din Australia, animal pe cale de dispariţie (pisica fiindu-i cel mai mare duşman).

În Statele Unite, s-a crezut mult timp că purtarea de haine noi în ziua de Paşti aduce noroc pentru tot restul anului. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, newyorkezii se îmbrăcau cu hainele cele mai bune şi participau la slujba de Paşti, după care se plimbau pe 5th Avenue, în Manhattan. Ca urmare a acestui obicei, şi cu o oarecare influenţă a filmului Easter Parade (Parada de Paşti), a luat naştere celebra Fifth Avenue Easter Parade (Parada de Paşti de pe Fifth Avenue), amplă procesiune care oferă, şi în zilele noastre, un spectacol vesel şi antrenant. (surse - myheritage.com, whyeaster.com)

În loc de iepuraşi de ciocolată, în Rusia, în dimineaţa de Paşti, oamenii pun pe masă un miel sculptat dintr-o bucată mare de unt. Ruşii consideră că mieii poartă noroc pentru că sunt singurele animale în a căror formă diavolul nu s-a putut preschimba. Ruşii obişnuiesc să spargă ouăle roşii folosind cuie, tradiţie ce aminteşte de Răstignirea lui Iisus Cristos.

Lasă un comentariu