Noi reguli pentru atestarea ghizilor turistici

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 734, din 9 august 2023, a fost publicat Ordinul nr. 180/2023 al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru modificarea legislației privind ghizii de turism.

Conform noilor prevederi, ghizii de turism sunt împărțiți în trei categorii distincte: ghizi locali, care asistă turiștii români în țară, ghizi naționali, care sunt responsabili pentru călăuzirea turiștilor străini în România și a celor români în străinătate, și ghizi specializați în diverse activități turistice, cum ar fi animația, drumețiile montane, explorarea habitatului natural, turismul ecvestru și vizitarea peșterilor amenajate.

Urmează ca activitatea de atestare și formare a ghizilor turistici să fie desfășurată conform unor noi reguli, după ce Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) va stabili noile standarde ocupaționale pentru această profesie. Totodată, pentru a putea organiza cursuri, formatorii și organizatorii de cursuri în acest domeniu vor trebui să se reautorizeze.

Cei interesați de exercitarea profesiei de ghizi vor avea posibilitatea de a se înscrie pentru obținerea atestatului profesional dacă au absolvit cel puțin învățământul obligatoriu, care cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal.

Totuși, pentru a deveni ghid local nu este nevoie de diploma de bacalaureat. Această prevedere va permite exercitarea profesiei de ghid de turism și persoanelor care, deși bune cunoscătoare ale unor zone turistice, nu aveau anterior posibilitatea de a profesa, din cauza lipsei studiilor minime în domeniu. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: depositphotos.com)

Lasă un comentariu