SCRISOARE DESCHISĂ

Distribuie pe:

În atenția Primăriei municipiului Târgu-Mureș, a Direcției Poliția Locală Târgu-Mureș, a Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, a SC Compania Aquaserv SA Târgu-Mureș și a Direcției de Sănătate Publică Mureș

Vă adresez această scrisoare ca urmare a faptului că nu reușesc să pun în aplicare o HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ DEFINITIVĂ, EXECUTORIE și IREVBOCABILĂ, conform Sentinței civile nr. 4983/19.06.2012 a Judecătoriei Târgu-Mureș, Deciziei civile nr. 1170/28.05.2015 a Tribunalului Mureș și Deciziei Civile nr. 1170/R din 25.11.2013 a Curții de Apel Târgu-Mureș, având ca obiect obligarea proprietarilor imobilelor din Târgu-Mureș, str. Gl. Ion Dumitrache nr. 29 - 41 și, în special, a numiților Zolcsak Peter și Balint Andor, de la nr. 33 și nr. 37, proprietarii celor două conducte de tranzit a dejecțiilor proprii - care le colectează și pe ale vecinilor lor - și care tranzitează proprietatea subsemnatului, să își racordeze canale de ape uzate și dejecții la propriul canal al străzii respective și, prin aceasta, să elimine definitiv vechile canale improvizate, construite ilegal în urmă cu peste 55 de ani, în prezent degradate și sub standardele legislației în construcții, care poluează întreaga zonă și îndeosebi imobilul subsemnatului din str. Dr. Ciugudeanu nr. 16.

Precizez că am obținut și Titlul Executoriu nr. 15/2016 Cotfas Tudor, după un preaviz de 3 (trei), respectiv 6 (șase) luni, adresat familiei BALINT ANDOR și KORNELIA. Cu toate acestea, nu reușesc să-i determin, atât pe cei doi proprietari, subiecți ai acestui litigiu, cât și pe responsabilii instituțiilor abilitate să duc la bun sfârșit hotărârile instanțelor judecătorești.

Subsemnatul - în baza Titlului Executorului Judecătoresc sus-menționat, am procedat la obturarea conductelor de tranzit în data de 07.09.2016, respective desființarea conductelor de pe teritoriul proprietății din str. Dr. Ciugudeanu nr. 16 - acțiune finalizată conform devizului de lucrări GBCF nr.19.

Urmare acestei acțiuni de desființare a conductelor și de blocare a tranzitului, din cauză că terenul se află în pantă, dar și a faptului că numitul BALINT ANDOR, proprietarul imobilului din str. Gl. Ion Dumitrache nr. 33, a refuzat să se conformeze - făcând notă discordantă față de ceilalți proprietari de imobile din str. Gl. Ion Dumitrache nr. 35 - 41, care s-au conformat și s-au racordat la canalul străzii lor - căminul de acumulare a dejecțiilor s-a umplut și, începând din 20.09.2016, aceste acumulări de dejecții s-au deversat pe proprietatea numitului Balint Andor, au pătruns prin pânza freatică, iar o parte au inundat atât proprietatea subsemnatului, cât și a vecinei mele PIROSKA MARIA-MAGDALENA, din strada Dr. Ciugudeanu nr. 14, creând un adevărat dezastru ecologic - aceste dejecții au inundat magazia și grădina ambilor proprietari Bănescu Gheorghe și Piroska Maria-Magdalena și au ajuns în prezent pe trotuarul strazii Dr. Ciugudeanu.

În acest sens, vă aduc la cunoștință faptul că toate memoriile și cererile mele adresate recent (2016, după îndeplinirea de către subsemnatul a hotărârii judecătorești, respectiv a Titlului Executoresc), atât la Primăria Municipiului Târgu-Mureș, la Poliția Locală Târgu-Mureș, la Direcția de Sănătate Publică Mureș și la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, s-au soldat, fără excepție, FĂRĂ NICIUN REZULTAT, recomandându-mi-se, in corpore, să mă adresez SC Aquaserv SA Târgu-Mureș, întrucât, în esență, aceste autorități „nu sunt competente a rezolva acest litigiu".

Mă întreb și vă întreb, distinși reprezentanți ai administrației publice, dacă o comunitate, o stradă, 7 - 8 imobile cu 20 - 30 de locatari, nu este considerată o problemă de administrare publică, mai ales că nu au acces la canalizarea publică, atunci care sunt, în opinia dvs., problemele de importanță publică?

Cu alte cuvinte, după ce am obținut decizii judecătorești la toate instanțele, să o iau de la capăt și „să mă adresez instanțelor judecătorești" ?!

Dată fiind această stare de fapt, numitul BALINT ANDOR continuă să sfideze Hotărârea Judecătorească și Titlul Executoriu, încălcând astfel grav legislația în domeniul juridic, al sănătății publice, al ordinii publice, al respectării normelor de securitate în domeniul construcțiilor, al Legii 50/1991/2012, deversând, în continuare, pe proprietatea subsemnatului și a vecinilor mei apele uzate și dejecțiile familiei sale, precum și a vecinilor săi din str. Gl. Ion Dumitrache nr. 29 - 31 - 33 (Lorinc Lajos, Marton Marta, Csomos Attila), făcând imposibilă conviețuirea comunității !

SURPRIZĂ, ÎNSĂ: Recent, Primăria revine cu adresa nr. 7455/10.01.2017, sub semnătura primarului, a arhitectului-șef și a secretarului-șef, și mi se învederează, „negru pe alb", că Primăria și Aquaserv „nu sunt în măsură să efectueze lucrări de canalizare pe spații private și, ca atare, să mă adresez instanțelor judecătorești"!

M-am adresat și Companiei Aquaserv Târgu-Mureș. Trebuie să recunosc că, pe tot parcursul acestui interval de timp, 2001 - 2017, în pofida divergențelor apărute, cele mai viabile soluții de rezolvare a litigiului între subsemnatul și proprietarii celor două conducte de dejecții din str. Gl. Ion Dumitrache nr. 29 - 41, care tranzitează proprietatea subsemnatului, au fost avansate de această companie.

În ultimul timp însă și aceasta refuză să se implice, motivând că „nu poate interveni în determinarea celor 7 (șapte) proprietari din strada Gl. Ion Dumitrache nr. 29 - 41 ale căror imobile își devarsă dejecțiile prin proprietatea mea, tocmai în canalul străzii Dr. Ciugudeanu, la peste 200 metri liniari - fără solicitarea scrisă a acestora, de racordare".

Demn de menționat este că SC Aquaserv SA, prin adresa nr. 202.629 /lll/C/16/18.02.2016 și următoarea, din 2017, mă informează că înțelege situația reclamată de subsemnatul, că a informat locatarii respectivi din str. Gl. Ion Dumitrache nr. 29 - 41 de consecințele neintrării în legalitate și, dacă nu se vor conforma, la nevoie, le vor întrerupe furnizarea serviciilor de apă. Doar vorbe, chiar dacă scrise...

Stimați reprezentanți ai administrației publice, oare ce alte sarcini mai importante aveți de îndeplinit, decât să veniți în sprijinul cetățeanului, al colectivității care vă plătește și v-a împuternicit să vă implicați în rezolvarea acestui gen de probleme social-administrative deosebit de stringente, pentru noi, cetățenii, acelea de a asigura un cadru propice dezvoltării umane, de a administra urbea și a crea un habitat corespunzător, lipsit de poluare și disconfort, stare de fapt pe care v-am supus-o atenției de mai bine de 16 - 17 ani?!

Au venit la fața locului Poliția Locală, Direcția de Sănătate Publică, Aquaserv, reprezentanți ai Primăriei și Ministerului Mediului, Parchetul (prin comisarii de poliție cărora le-am semnalat litigiul) și au constatat, cu toții, că dejecțiile acestor locatari din str. Gl. Ion Dumitrache nr. 29, 31, 33 au ajuns să inunde incintele celor două proprietăți din aval, din str. Dr.Ciugudeanu nr. 16 și 14, dar și incinta imobilului vecin din Gl. Ion Dumitrache nr. 35 și urmează să iasă în stradă, la peste 200 metri liniari, în str. Dr. Ciugudeanu!

Pentru a rezolva această problemă, mai am o singură soluție: să cumpăr o pompă submersibilă, cu ajutorul căreia să întorc dejecțiile din proprietatea subsemnatului în proprietatea medicului Balint Andor!

Poate așa va realiza gravitatea poluării, o vor resimți el și familiile care produc aceste dejecții și pe care nu le percep ca nocive (respectivii locuiesc în imobile cu două niveluri - deasupra vanei de dejecții cu aproape 10 - 12 m și la o distanță de 30 de metri în amonte de sursa de poluare și ignoră sau nu vor să perceapă nocivitate pe care o îndură ceilalți cetățeni).

Vă solicit sprijinul pentru a se intra în legalitate. Nimic mai mult!

 

Col. rtg. GHEORGHE BĂNESCU, pensionar, licențiat în Drept, membru al Ligii Scriitorilor din România PIROȘKA MARIA-MAGDALENA, pensionară

 

Lasă un comentariu