GÂNDURILE NEGATIVE AMPLIFICĂ EFECTELE SECUNDARE ALE HORMONOTERAPIEI

Distribuie pe:

Cercetătorii germani de la Universitatea din Marburg, citaţi de descopera.ro, susţin că efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele care se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare.

„Studiul nostru a implicat 111 femei operate de cancer de sân. Chiar înainte de a începe hormonoterapia (terapia cu hormoni, folosind medicamentul Tamoxifen sau inhibitorii de aromatază), am anunţat pacientele să se aştepte la efecte secundare (dureri articulare, creşterea în greutate şi bufeuri).

Astfel, am constatat că cele 29 la sută dintre paciente care s-au temut de efecte adverse importante au avut, doi ani mai târziu, cea mai scăzută calitate a vieţii şi a ratei de acceptare a tratamentului.

Pe de altă parte, cele care nu s-au aşteptat la nici un efect secundar (8 la sută) sau au aşteptat să aibă efecte secundare moderate (63 la sută) au suportat mai bine tratamentul şi au raportat mai puţine neplăceri după doi ani.

Rezultatele noastre arată că aşteptările sunt un factor clinic relevant, care influenţează rezultatul pe termen lung al hormonoterapiei. Pe parcursul studiului, 40 la sută dintre pacientele care au participat la testare au renunţat, pentru că aveau deja gânduri negative legate de terapia cu hormoni.

Considerăm că o schimbare a aşteptărilor înainte de tratament, realizată cu ajutorul psihologilor, ar putea îmbunătăţi rezultatele terapiei cu hormoni.

Terapia hormonală este un tratament care completează sau se substituie chimioterapiei. Aceasta are ca scop limitarea riscului de recidivă prin inhibarea celulelor tumorale care primesc hor-moni (estrogeni şi/sau progesteron.

Hormonoterapia nu este recomandată tuturor pacientelor, aceasta fiind posibilă numai atunci când receptorii hormonali au fost identificaţi în celulele tumorale (aproximativ 70 la sută din cazurile de cancer de sân)", explică oamenii de ştiinţă germani. 

Lasă un comentariu