TOT MAI MULŢI TINERI SUFERĂ ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Asociaţia Naţională de Sănătate, citaţi de descopera.ro, atrag atenţia că, deşi vârsta înaintată este principalul factor de risc în apariţia accidentului vascular cerebral (AVC), în ultimii ani incidenţa în rândul tinerilor este din ce în ce mai crescută.

„Potrivit cercetării noastre, între anii 2000 şi 2010, procentul spitalizărilor cauzate de un atac cerebral ischemic a scăzut cu 18%, dar, surprinzător, cel al spitalizărilor persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, care au suferit un atac cerebral, a crescut cu aproape 45%.

Această creştere este posibilă şi datorită faptului că, acum, oamenii sunt mai informaţi, ştiu care sunt simptomele unui AVC, se prezintă din timp la medic pentru analize şi, poate, au experienţa unui părinte care a suferit de această problemă, aşa că ştiu cum trebuie abordată.

Pe de altă parte, cauzele unui atac cerebral în rândul tinerilor pot fi cu mult diferite de cele în cazul vârstnicilor. Vasculita, anomaliile inimii şi cheagurile de sânge sunt principalii factori de risc ce pot duce la producerea unui accident vascular cerebral la tineri. Din fericire, majoritatea acestor cauze pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

De fapt, există zece cauze principale pentru apariţia unui AVC, şi anume: hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială, alimentaţia nesănătoasă, bogată în grăsimi şi sare şi săracă în fructe şi legume, care favorizează grăsimea abdominală în exces, sedentarismul, consumul de droguri şi excesul de alcool, diabetul, colesterolul crescut, istoricul familial, anumite medicamente (anticoagulantele) şi terapiile de substituţie hormonală.

Vestea bună este că tinerii care suferă un accident vascular cerebral au mai multe şanse de recuperare în comparaţie cu vârstnicii, deoarece creierul lor este mai capabil să refacă diverse conexiuni neuronale şi răspund mult mai bine la terapia fizică de recuperare a funcţiilor motorii", susţin specialiştii americani.

Lasă un comentariu