EVOCARE LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Miercuri, 17 mai 2017, la Casa Iancului din Târgu-Mureș, a avut loc evocarea episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein, cu prilejul împlinirii celor 325 de ani de la naștere.

Evocarea a fost organizată de către Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", Filiala Mureș, și Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI.

În deschiderea evocării au fost intonate Imnul Național al României și Marșul lui Iancu, după care președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Mureș, Ioan Berța, afirma:

„Tema noastră de azi este foarte incitantă. Este vorba de evocarea lui Ioan Inochentie Micu-Klein, căruia i-a fost interzis să se mai întoarcă în țară, fiind la Roma, practic devenise străin…", după care a luat cuvântul profesorul Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației „Vasile Netea" din Târgu-Mureș. După o incursiune în istoria noastră din Transilvania, a făcut referire la câteva momente, din care am reținut: „În Transilvania, în secolele XV, XVI, XVII, erau câteva religii recunoscute: catolică, reformată, unitariană și evanghelică".

După ce a trecut în revistă și alte date care s-au petrecut în istoria milenară a Transilvaniei, a trecut la partea cea mai importantă a evocării, cea care se referă la personalitatea Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein. Despre acest important erou al românilor din Transilvania se spune că, până la vârsta de 15-16 ani, nu a vorbit. După terminarea școlii a fost dat la facultate, iar în 1729, anul al treilea de studenție, a fost hirotonit, iar în anul 1734 ocupă scaunul de episcop. Numele de Inochentie a fost nume de călugăr, așa cum se proceda atunci. Când a ajuns episcop la Făgăraș, pentru respectarea unor principii, a pus stăpânirii câteva condiții. Dintre aceste condiții, puse de către Episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein, unele au fost acceptate, altele nu. Evocarea profesorului Dimitrie Poptămaș a fost una foarte documentată și plină de învățăminte, cei prezenți trăgând câteva concluzii.

Episcopul Ioan Inochentie Micu-Klein a fost un mare patriot, care a arătat că, în Transilvania, majoritatea este formată din români, de aceea, ocupând scaunul de episcop, a pus câteva condiții.

În încheiere, poetul Mircea Dorin Istrate a citit din creația proprie poeziile „Te-trece cu gândul" și „Vreme învrăjbită", apoi economistul Silviu Rațiu a citit, și el, poezie din creația proprie.

La eveniment a participat scriitorul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", care va susține, într-un viitor apropiat, o evocare a poetului transilvănean Iustin Ilieșiu.

 

Lasă un comentariu