Klaus Iohannis: „VACCINAREA COPIILOR TREBUIE SĂ FIE OBLIGATORIE!"

Distribuie pe:

Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că epidemia de rujeolă din România este o catastrofă și a recomandat ca vaccinarea copiilor să fie obligatorie.

„Avem, după ultimele date pe care le-am primit, în jur de 5.000 de cazuri de rujeolă și 26 de cazuri de deces. Este o catastrofă, este o epidemie și este o catastrofă. Deci, de gestionat bine nici nu cred că se poate pune întrebarea. Însă, ca să fiu foarte corect, nu aș vrea să acuz doar pe acest ministru (al Sănătății - n.n.) și actuala echipă. Aici, avem de-a face cu greșeli sistemice și cred că este cazul să vedem cum putem să facem lucrurile mai bine. Cred că, între timp, toată lumea s-a lămurit că fără vaccinare nu se poate și atunci este clar că revenim la o temă pe care am adus-o de multe ori în discuție, și anume prevenirea. Este nevoie de prevenirea unor astfel de epidemii printr-o vaccinare sistematică, obligatorie, eficientă și bine organizată din partea Ministerului Sănătății. De mulți ani, așa ceva nu am avut și iată că acum apar rezultate catastrofale.

Constat că la nivel de Guvern, încet-încet, se conștientizează gravitatea acestei situații și sper să se vină cu o politică în domeniu, care rezolvă problema pentru mult timp, fiindcă aici nu vorbim de o rezolvare pentru o lună sau pentru această epidemie, care de fapt nu a apărut acum, a apărut din septembrie 2016.

Eu sunt de părere că vaccinarea trebuie să fie obligatorie și trebuie să se facă în niște campanii care sunt, inclusiv mediatic, susținute și explicate oamenilor.

Vă reamintesc că inclusiv Organizația Mondială a Sănătății are o campanie în acest sens și am avut, foarte recent, o discuție cu înalți reprezentanți ai OMS pe această temă. Este cumva paradoxal, fiindcă România rezolvase această problemă. Generația mea nu a mai cunoscut astfel de epidemii, ele au reapărut datorită faptului că aceste campanii de vaccinare fie nu s-au mai făcut, fie nu s-au făcut ca lumea", a declarat președintele, conform site-ului oficial presidency.ro.

Ca o coincidență, în aceeași zi, Guvernul a aprobat înființarea a două noi structuri cu atribuții în soluționarea crizei vaccinurilor și aprovizionarea continuă și la timp cu dozele necesare, care vor funcționa la nivelul Ministerului Sănătății. 

Lasă un comentariu