DUBLĂ LANSARE DE CARTE

Distribuie pe:

EMILIA AMARIEI, din Idicel, membră a Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureș, un nume prea puțin cunoscut încă în poezia românească, poetă cu un talent extraordinar ce a erupt din vulcanul sufletului său acum, la vârsta maturității, a uimit pe toți cei care iubesc poezia! Harul și darul ei sunt de la Dumnezeu, bucuriile și tristețile vieții de la ea, tematica poeziilor de peste tot: din fântâna sufletului ei, cea plină de apă limpede, curată și vindecătoare ca un adevărat leac de pus pe rană, din simțirile și din trăirile care au îmbucurat-o ori au întristat-o, din vise și speranțe, din regrete și împliniri, din toate câte viața i le dă și i le cere în fiecare clipă a vieții sale.

Cele două cărți de poezie „Datori cu o țară" și „Nu ne mai vrea pământul" au fost lansate în zilele de 12 și 13 mai 2017, la Crăciunelul de Jos, și mai apoi la Blaj, ele fiind înscrise în seria manifestărilor care au avut loc cu ocazia „Zilelor Blajului" și a comemorării evenimentelor de

la 1848.

Cel care s-a ocupat efectiv de organizarea lansărilor a fost dl IOAN SOLEA, fost economist principal la Stațiunea Viticolă de la Crăciunel (renumită cândva pentru puritatea și calitatea vinurilor sale), iar mai apoi primar al Blajului. Mare iubitor de poezie, om dăruit culturii, implicat în toate evenimentele culturale din zonă, domnia sa a simțit imediat valoarea poeziilor Emiliei Amariei, reușind, și nu pentru prima dată, să facă rost de fondurile necesare pentru editarea celor două volume.

La Crăciunel, lansarea a avut lor în prezența primăriței LENUȚA BUBUR (aflată în această funcție încă dinainte de 1989), a consilierilor locali, a preoților celor două parohii, a profesorilor și a elevilor din localitate, care au și recitat o parte din poeziile autoarei. Întreaga manifestare a fost una încărcată de trăire și emoție sufletească, care a reverberat la poezia dnei Emilia, iar cuvintele de apreciere ale domnilor Nicolae Băciuț, Mircea Dorin Istrate, Ioan Solea și a doamnei Silvia Pop, cei care au prezentat cartea, au fost în același ton emoțional cu asistența. Rar am trăit o asemenea manifestare plină de căldură, de bucurie, de apropriere sufletească!

A doua zi, la Blaj, mica noastră delegație (Nicolae Băciuț, Emilia Amariei, Mircea Dorin Istrate) a fost primită de primarul Blajului, domnul Gheorghe Valentin Rotar, pentru a ne cunoaște și a ne ura un sincer „Bun venit!". Până la ora lansării cărților, am fost invitați de domnul primar să participăm, alături de delegațiile venite din tot Ardealul, la depunerile de coroane ce au urmat. Menționez că la manifestare a fost prezentă și o delegație a Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu" din Tg.-Mureș, condusă pe pre-ședintele acesteia, dl IOAN BERȚA.

După acest moment emoționant, participanții la manifestare au luat parte la lansarea programată, activitate ce s-a desfășurat în sala de sport a Liceului „Ștefan Manciulea" din Blaj, în prezența viceprimarului localității. Coordonatoarea acțiunii de la Blaj a fost dna Simona Frâncu, directoarea Bibliotecii Municipale „Școala Ardeleană" Blaj, cea care a și deschis activitatea.

Cărțile autoarei au fost prezentate de NICOLAE BĂCIUȚ, MIRCEA DORIN ISTRATE, IOAN SOLEA, RĂZVAN DUCAN, SILVIA POP, MIRCEA FRENȚIU, SIMONA FRÂNCU, toți vorbitorii scoțând în evidență talentul autoarei și frumusețea deosebită a poeziei sale, iar elevele Andra Șolea și Ioana Vintilă au recitat poezii din cărțile autoarei.

În final, dna EMILIA AMARIEI a mulțumit tuturor pentru încurajările primite, delectându-ne mai apoi cu câteva cântece patriotice, la care a antrenat întreaga adunare (dânsa fiind

și o talentată interpretă de muzică populară) într-o comuniune de trăire și simțire patriotică specifică Blajului.

12 și 13 mai 2017 au fost zilele în care s-a lansat publicistic o viitoare mare poetă, EMILIA AMARIEI.

Lasă un comentariu