IN MEMORIAM OVIDIU IULIU MOLDOVAN

Distribuie pe:

Cinematograful „Florin Piersic" din Cluj-Napoca a găzduit un moment de evocare a actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, ca parte a unui proiect care îi are în perspectivă pe Radu Beligan, Leopoldina Bălănuță, Szobi Cseh, cascadorul cu care, se spune, Florin Piersic a făcut istorie în filmul „Mărgelatu"...

Despre Ovidiu Iuliu Moldovan au vorbit Florin Piersic, criticul de film Demostene Sofron și Nicolae Băciuț.

Florin Piersic a mărturist că nu a fost prieten cu Ovidiu Iuliu Moldovan, în sensul clasic al termenului, dar i-a fost aproape atunci când a avut nevoie de ajutorul lui, mărturisind că a intervenit pe lângă un primar al Bucureștiului, după ce Ovidiu Iuliu Moldovan venise de la Timișoara la Teatrul Național din București, dar era nevoit să doarmă într-o cabină de actor.

Despre rolurile lui Ovidiu Iuliu Moldovan în teatru și în film a vorbit succint Demostene Sofron.

Nicolae Băciuț a vorbit, între altele, și despre proiecte și neîmpliniri legate de posteritatea lui Ovidiu Iuliu Moldovan, între care, firește, un loc aparte l-a avut preocuparea pentru realizarea unei Case Memoriale „Ovidiu Iuliu Moldovan", la Vișinelu, acolo unde actorul s-a născut, a copilărit și unde s-a întors adesea cu nostalgie și gânduri de a-i da un rost casei.

A fost reiterat și gândul aproape testamentar al lui Ovidiu Iuliu Moldovan, ca pe Monumentul ridicat la Sărmașu în memoria victimelor horthismului, să fie înscrise numele românilor și evreilor uciși mișelește de ocupanții vremelnici ai Transilvaniei de Nord, prin Diktatul de la Viena, din 1940.

Nicolae Băciuț a încheiat cu poemul eminescian „Odă în metru antic", atât de drag lui Ovidiu Iuliu Moldovan, unul dintre cei mai profunzi înterpreți ai poeziei românești pe scene din țară și străinătate.

Proiecția filmului „Horea", la inițiativa lui Florin Piersic, s-a dorit nu doar un omagiu adus interpretului Ovidiu Iuliu Moldovan, ci și unui personaj proeminent al istoriei naționale, Horea.

 

Lasă un comentariu