ZIUA REZERVISTULUI MILITAR SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Miercuri, 31.05.2017, ca și în anii precedenți, Ziua Rezervistului Militar a fost sărbătorită de militarii mureșeni rezerviști în cel mai curat spirit camaraderesc. Pentru reușita acestui eveniment și-au dat mâna ca de obicei președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Filiala „Avram Iancu" județul Mureș a M.Ap.N. gl. mr. (r.) Gheorghe Popa și Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Filiala „Al. I. Cuza" județul Mureș, col.(r) Vasile Tohănean.

De-a lungul timpului, rezerviștii militari au contribuit substanțial la păstrarea Independenței și Suveranității țării, a valorilor militare și culturale ale poporului român. Instituirea unei zile a rezerviștilor militari reprezintă recunoașterea rolului rezerviștilor în decursul istoriei în cadrul societății românești.

După urările de bun venit participanților la această sărbătoare, gl. mr. (r.) Gheorghe Popa i-a dat cuvântul președintelui A.N.C.M.R.R. din M.A.I. a Filialei mureșene, col.(r) Vasile Tohănean care a vorbit pentru toți rezerviștii din ambele ministere. În fapt a fost un scurt istoric al asociațiilor militarilor prin care a conectat trecutul cu prezentul, din care în sinteză am reținut următoarele:

Prin „Legea asupra poziției ofițerilor", promulgată de Domnitorul Al. I. Cuza la 3/15 decembrie 1864, se stabilea în premieră „rostul ofițerilor care treceau în disponibilitate" și care potrivit acestei legi se puteau afla în pozițiile: activitate, disponibilitate, reactivitate, reformă și în retragere. Remarcabil este faptul că cei deveniți disponibili - având în vedere capacitatea lor organizatorică, spiritul de ordine și disciplină caracteristice acestui corp de cadre - puteau fi numiți în funcții importante ale statului. După 1864 și până în prezent, cu toate corecțiile aduse reglementării poziției cadrelor militare neactive, pe linia asitenței sociale încă nu sunt favorabile acestora.

Pentru a-și putea apăra interesele, cadrele militare neactive, pe baza unei legi din 1884 au început să înființeze organizații - prima consemnată oficial a fost „Societatea Veteranilor Independenți", la București, în anul 1885. Până în 1915 au mai luat ființă încă opt astfel de asociații, dar perioada interbelică s-a dovedit a fi înregistrat un număr record, de 35 asemenea uniuni și asociații.

În anul 1923 a fost constituită „Uniunea Ofițerilor în Rezervă și în Retragere", care cuprindea ofițeri aflați în această situație, de pe întreg teritoriul României Mari, și avea sediul la București. Ca entități subordonate, în capitalele de județ și în unele orașe au fost înființate „secțiuni". Membrii de onoare ai acestei Uniuni au fost mareșalii Alexandru Averescu și Constantin Prezan, a căror prezență i-au sporit autoritatea și prestigiul. Ca urmare a promulgării Legii 21 din 6 februarie 1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) a luat ființă în 1925 „Societatea Ofițerilor în Rezervă și în Retragere Proveniți din Activitate" care a devenit persoană juridică în anul 1932. Printre președinții Societății s-au aflat generalii Ioan Culcer, Constantin Coandă și Nicolae Samsonovici. Societatea și-a bazat activitatea pe legătura strânsă cu Ministerul Apărării Naționale. Obiectivele Societății - așa după cum reflectă statutul și regulamentul ei de funcționare - vizau dezvoltarea simțământului de solidaritate și camaraderie între cadrele militare în rezervă și în retragere, întărirea relațiilor acestora cu cadrele militare active, acțiuni pentru îmbunătățirea situației materiale a membrilor săi, dar și a invalizilor, orfanilor și văduvelor de război, apărarea demnității și onoarei cadrelor militare în rezervă și în retragere și recomandarea celor mai capabili să ocupe unele funcții înalte în stat.

Rapturile teritoriale din 1940 și intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, au impus mari sacrificii pentru întreaga țară și implicit pentru cadrele în rezervă și retragere, toți fiind chemați să lupte alături de armata activă.

În urma mobilizării la toate eșaloanele armatei de operații și la armata de interior, s-a ajuns ca raportul dintre cadrele de rezervă și cele active, la 15 iunie 1940, să fie următorul: ofițeri - 16.600 rezerviști față de 15.383 activi; subofițeri - 8.585 rezerviști față de 25.633 activi. După preluarea puterii de către generalul Antonescu în 1940 și înlăturarea Gărzii de Fier, în ianuarie 1941, acesta a propus să se facă „ordine" în privința organizațiilor militarilor în rezervă și în retragere. În acest sens, prin Ordinul General nr. 81 din august 1942, s-a constituit, pe lângă Ministerul Apărării, un „Comitet de Control al Activității Patrimoniale a tuturor asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere" condus de generalul de armată în rezervă Nicolae Ciupercă. Cu acest prilej s-a constatat existența unui număr de 41 de astfel de asociații.

Inaugurarea regimului totalitar, după 23 august 1944, a condus la anularea legislației de până atunci cu privire la dreptul de asociere a cadrelor militare în rezervă și retragere: prin Decizia Consiliului de Miniștri nr. 182 din 20 februarie 1948 a fost dizolvată „Societatea Ofițerilor în Rezervă", iar prin Decizia nr. 1342 din 21 septembrie 1948 au fost desființate ultimele organizații ale acestora, după o activitate de peste șase decenii. Apoi, timp de 42 de ani, cadrelor militare în rezervă și în retragere le-a fost interzis dreptul de asociere.

Prin constituirea la 31 mai 1990 a unui „Comitet de inițiativă" format din ofițeri și generali în rezervă și retragere proveniți din Ministerul Apărării Naționale si Ministerul Afacerilor Interne, a fost reluată ideea de a fi înființate, conform tradițiilor, organizații ale cadrelor militare în rezervă și în retragere. În acest cadru s-a hotărât înființarea „Ligii Naționale a Ofițerilor în Rezervă și Retragere". Pe acest drum deja deschis, în 12 mai 2010 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 467, și publicată în M.O. 333 din 19 mai 2010 prin care s-a stabilit:

Art. 1 Se instituie Ziua rezervistului militar, ce se sărbătorește în fiecare an la data de 31 mai.

Art. 2 Instituțiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională pot sprijini în condițiile legii manifestațiile prilejuite de acest eveniment.

Art. 3 Potrivit prezentei hotărâri, prin rezervist militar se înțelege orice persoană care a deținut grad militar în rezervă sau în retragere.

La data de 10.10.2007, Guvernul României a emis H.G. nr. 1222 și a fost publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, în care se stipulează că „Ziua Veteranului de Război" va fi sărbătorită anual pe data de 29 aprilie.

Cu nespusă bucurie și mulțumire sufletească am asistat la alăturarea camaraderească pe locurile de onoare, la aceeași masă, a gl. mr.(r.) Gheorghe Popa - președintele A.N.M.C.M.R.R. din M.Ap.N. Filiala „Avram Iancu", jud. Mureș; col. (r) Vasile Tohănean - președintele A.N.C.M.R.R. din M.A.I., Filiala „Al. I. Cuza", jud. Mureș; gl. bg. ing. dr. Dorin Oltean - comandantul I.S.U. Mureș; col.(r) - actualmente vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș - Alexandru Cîmpeanu; col. Adrian Rusu - adjunct al comandantului S.R.I Mureș; cms. șef Cătălin Rădulescu - adjunct al comandantului I.P.J. Mureș; col. Tiberiu Șerban - comandantul garnizoanei. Neputând participa personal din motive obiective, domnul primar dr. Dorin Florea a trimis un mesaj telefonic prin care ura tuturor rezerviștilor - prezenți și neprezenți - multă sănătate, ani mulți și plini de împliniri.

Rezerviștii celor două ministere au fost deosebit de onorați de prezența a încă 4 personalități de marcă: col. (r) ing. Victor Emilian Moga, președinte al A.N.C.M.R.R. din S.R.I., Sucursala Mureș; col. Kovacs Emil, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Mureș; lt. col. Sorin Marian - adjunctul comandantului Inspectoratului Județean de Jandarmi și binecunoscutul redactor-șef al ziarului local „Cuvântul Liber", Lazăr Lădariu, publicist și președinte al ASTRA, Filiala Mureș.

În acest cadru, un moment solemn l-a constituit înmânarea de către dl col.(r), în calitate de președinte al A.N.C.M.R.R. din M.A.I. Filiala județului Mureș, Vasile Tohănean, a unui număr de 7 diplome unor ofițeri și subofițeri, între care cel mai aplaudat a fost plutonierul adjutant Vasile Sălăgean - domnia sa a împlinit respectabila vârstă de 92 ani. Ajunși în acest punct, mi-am amintit că, recent, un cetățean de vârsta dlui adjutant Sălăgean, cu multă înțelepciune și plin de umor, îmi spunea: „Îți doresc să ajungi anii mei, dar să nu te grăbești". TUTUROR MILITARILOR ÎN REZERVĂ ȘI RETRAGERE, PRECUM ȘI CELOR ACTIVI din partea celor dintâi, LA MULȚI ANI!

Participanții, în număr de aproape 150 de persoane, aparțin celor două filiale județene și subfilialelor acestora de pe întregul teritoriu al județului Mureș. Ei aduc calde mulțumiri organizatorilor, autorităților locale care ne-au pus la dispoziție „Casa de Oaspeți a Primăriei", precum și personalului de deservire pentru prestația impecabilă.

„Bis" pentru la anul și anii care vor veni!

Lasă un comentariu