TÂRNĂVENI - REMARCABILE PROGRESE ECONOMICO-SOCIALE ȘI EDILITAR-GOSPODĂREȘTI

Distribuie pe:

Cu diferite prilejuri și discuții purtate cu primarul municipiului Târnăveni, domnul Sorin Megheșan, am înțeles de la acesta că viziunea actuală și viitoare a Administrației Publice Locale pentru Târnăveni este ca municipiul să devină un oraș al inovației și oportunităților. O destinație atractivă, un loc plăcut în care să trăiești și să muncești cu plăcere, un oraș cu autoritățile locale responsabile și deschise spre cetățenii activi, o comunitate de afaceri dinamică, implicată și prosperă. Creșterea calității vieții este și trebuie să fie în continuare un obiectiv strategic indispensabil dezvoltării viitoare a municipiului Târnăveni, un mediu economic competitiv și atractiv, investițiile autohtone și străine, gestionarea eficientă a dezvoltării economiei locale, modernizarea infrastructurii edilitare, sistem de management integrat al deșeurilor, sporirea atractivității Târnăveniului ca piața a muncii, profilarea pregătirii

Primăria Municipiului Târnăveni resurselor umane pe necesitățile locale, servicii locale centrate pe nevoile cetățenilor. Tertializarea economiei locale este un alt argument pentru ceea ce înseamnă creșterea competitivității și flexibilității economiei acestui oraș, implicit ponderea populației ocupate în servicii. Dezvoltarea municipiului este strâns legată de dezvoltarea sa economico-industrială, printr-o abordare holistică și integrate a mediului economic și socio-administrativ, principiul fundamental al dezvoltării orașului considerat a fi sustenabilitatea.

Proiectele derulate în decursul anului 2016 se cifrează la aprox 18 milioane de euro dintre care cele mai importante au fost: finalizarea lucrărilor de modernizare a uzinei de apă și stației de epurare a apelor uzate, extinderea rețelei de canalizare menajeră, realizate în parteneriat cu SC Compania Aquaserv, dar și modernizarea și asfaltarea unui număr de 12 străzi finanțate de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală cu un buget de 1,5 milioane de euro. Pentru anul în curs sunt programate în continuare modernizarea și asfaltarea a încă 24 de străzi pentru care finanțarea este aprobată, puține dintre acestea făcând cunoștință cu asfaltul până în prezent.

Târnăveniul este primul oraș din România iluminat public exclusiv cu LED-uri, realizându-se economii la factura de energie electrică de peste 62%. O realizare deosebită finalizată la sfârșitul anului 2015 a fost Centrul de zi „Victoria" cu sprijinul EON România, clădire multifuncțională, parc de joacă pentru copii, patinoar pe timp de iarnă și alte facilități pentru tineri, copii și adulți. Recent a fost inaugurată o creșă nouă cu 60 de locuri, după 27 de ani de așteptare a multor familii din Târnăveni, construită din fonduri norvegiene în valoare de peste 82 de mii de euro, recepția realizată, creșa devenind funcțională. Pentru siguranța cetățenilor și monitorizarea ordinii publice din oraș au fost montate 56 de camere video în zonele cele mai fierbinți ale municipiului. Pentru posesorii de autoturisme, în principalele cartiere ale orașului, s-au construit parcări acoperite, lucrări care vor continua, pentru acoperirea în mare parte a doleanțelor automobiliștilor. Și… multe, multe alte lucruri vizibile la tot pasul.

Kimo Oksamen, unul dintre cei mai reputați jurnaliști din Finlanda a vizitat Târnăveniul. Acesta, impresionat de ceea ce a văzut într-un oraș mic ca Târnăveniul, realizează un documentar despre Târnăveni, material care va fi publicat în Cotidianul Helsingiu Sanamat, cel mai important ziar finlandez cu 500 de mii de exemplare tipărite zilnic. Va fi primul reportaj despre fața pozitivă a Târnăveniului și proiectele dezvoltării sale.

Strategia dezvoltării municipiului până în anul 2020 ține cont de necesitatea dezvoltării policentrice și de urbanizare armonioase a orașului, bazându-se în continuare pe obiective și proiecte foarte importante. Enumăr doar câteva dintre ele: peste 30 de lucrări de reparații, modernizări (străzi, clădiri, drumuri) în valoare de aprox 16 milioane de lei, printre care restaurarea clădirilor istorice, vechea prefectură, în care își are sediul Colegiul Tehnic și Școala Gimnazială Traian (clădire din 1888). Valorificarea potențialului terapeutic al lacului „Alunei" care poate deveni un centru balnear de mare perspectivă, a cărui apă și nămol, foarte bogate în săruri minerale, concurează cu cele de la Sovata, Bazna și chiar Techirghiol. Pod nou peste râul Târnava Mică, înlocuind podul vechi construit cu 105 ani în urmă. Centrul Cultural cu finanțare de peste 1 milion de euro, investiție asigurată de Compania Națională de investiții, în cadrul „Programului Național de Construcții de interes public. Aici își vor avea sediul ONG-urile culturale, Muzeul Municipal și Biblioteca, un proiect after school unic la nivel național, o sală de spectacole la parter cu 300 de locuri, iar la etaj, o altă sală multifuncțională pentru alte 300 de persoane. (Suprafața construită 3982 metri pătrați) Înființarea unei școli transilvane de Arte și meserii drept urmare a necesitaților acute de meseriași în toată țara, urmând tradiția cele-brei Școli Profesionale de ucenici, Nitrogena și Mica (1940-1952). Incubator de afaceri din care să facă parte principalii oameni de afaceri locali, din județ și, de ce nu, din țară. Interes deosebit pentru Stadionul „CHIMICĂ" devenit o ruină la propriu și la figurat. Stadionul poate fi transformat într-o bază sportivă la standarde europene. Recent, Primăria Târnăveni și CRCR-ROMACT Cluj-Napoca a câștigat un proiect European de 3 milioane de euro destinat comunităților marginalizate cu populații mari de romi, vizând servicii medicale și sociale, cât și reducerea decalajelor în privința nivelului de trai din Târnăveni etc.

Ce e bine e bine (….) ce e rău e rău! (….). În Târnăveni există totuși încă multe rele, deficiențe și negativisme, conturate sau nu, stringent și necesar a fi înlăturate de către actuala echipă a primarului, în care, personal, am toată încrederea. Vorba cântecului „cele bune să se-adune, cele rele să se spele".

 

Lasă un comentariu