Sărbătoarea hramului, la Biserica din Deda

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, una dintre cele mai mari sărbători ale întregii suflări creștinești, Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt sau a Rusaliilor, atrage după sine un eveniment de suflet și de intensă trăire spirituală pentru locuitorii comunei Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al mărețului râu Mureș. Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt marchează momentul de început al Bisericii creștine, instituția divino-umană în care toți creștinii lucrează pentru mântuirea sufletelor lor. Cântarea bisericească îl numește: „Praznicul cel după praznice, care este cel mai de pe urmă, pe care să-l serbăm noi, credincioșii, în chip luminat". Acest măreț praznic reprezintă în același timp unul dintre hramurile sfintei și măreței catedrale din localitatea Deda, un motiv în plus de mare bucurie pentru toată suflarea creștinească. În această sfântă zi, preotul săvârșește rugăciuni de sfințire și binecuvântare a țarinilor și a holdelor, pentru ca bunul Dumnezeu să le păzească de intemperii și de cataclisme ale naturii.

În sfânta și luminata zi de duminică, 4 mai 2017, cu prilejul sfintei sărbători a Pogorârii Duhului Sfânt sau a Rusaliilor, biserica din localitatea Deda și-a prăznuit așadar hramul. Cu această ocazie, mulțime mare de credincioși au trecut pragul sfântului locaș de închinăciune pentru a lua parte la sfânta slujbă. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Părintele paroh Gabriel Fărcaș. După terminarea Sfintei Liturghii, în curtea bisericii, s-a săvârșit o rânduială liturgică în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni de sfințire și binecuvântare a țarinilor și a holdelor.

Făcând o incursiune în viața spirituală a românilor din Deda și a Bisericii lor, care le-a fost pavăză și ocrotire de-a lungul istoriei atât de încercate, încă de la început, facem precizarea că Deda a fost și este pur ortodoxă și românească.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a zidit Sfânta biserică din comuna Deda, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh" între anii 1906-1907, sub păstorirea preotului paroh Leon Popescu. La terminarea construcției, biserica a fost sfințită de mitropolitul Ioan Mețianu de la Sibiu, împreună cu protopopul Galaction Șagău și numeroși preoți invitați, în fața unei asistențe numeroase de enoriași. Din documentele păstrate reiese că actuala biserică din Deda a succedat unei alte biserici din lemn, dar în altă zonă a comunei, construită în anul 1841, sub preotul paroh Teodor Matei, care până în 1922 a funcționat împreună cu satul Bistra Mureș, formând o singură parohie.

Biserica existentă este construcție monumentală cu aspect de catedrală, construită în stil bizantin în formă de cruce, temelia și pereții sunt din piatră și cărămidă, iar acoperișul este din tablă. În decursul anilor, actuala biserică a mai suportat renovări exterioare în anii 1937 și 1960.

La inițiativa Prea cuviosului arhimandrit Dosoftei Moraru, între anii 1971-1974, s-a adăugat și pictat pridvorul de la intrarea de la bărbați, s-a executat pictura din cor cu scena Adormirea Maicii Domnului și s-a făcut parchetarea în interior a bisericii.

Între anii 1980-1981, s-au executat noi lucrări de reparații exterioare și la acoperiș. În urma acestor lucrări, episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei săvârșește slujba de resfințire a bisericii din Deda, la data de 18 iulie 1982.

La îndemnul preotului paroh Fărcaș Dumitru, împreună cu consiliul parohial, în anul 1990, s-a luat inițiativa schimbării tencuielilor din interiorul bisericii, în vederea împodobirii cu o pictură în tehnica „frescă". Între anii 1991-1995, biserica a fost împodobită cu o pictură nouă de către profesorul pictor Corneliu Pașcan, împreună cu o echipă de colaboratori. Toate cheltuielile necesare lucrătorilor de pictură au fost suportate integral prin contribuția tuturor enoriașilor comunei Deda. După terminarea lucrărilor de pictură și a împodobirii cu mobilier nou sculptat, s-a făcut slujba de resfințire a bisericii în anul 1996, în duminica Tuturor Sfinților, de către Înalt Prea Sfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, însoțit de preotul protopop de Reghin, Teodor Beldeanu, și de un numeros sobor de preoți, la care au participat și numeroși credincioși locali și din alte părți.

Au urmat apoi alte lucrări frumoase care s-au făcut la biserica din Deda, lucrări coordonate de vrednicii preoți ai comunității: Dumitru Fărcaș și Gabriel Fărcaș (tată și fiu). În anul 2006, anul centenarului bisericii din Deda, a avut loc din nou o slujbă de binecuvântare și resfințire a măreței biserici din Deda, eveniment ce a avut loc în ziua de 17 septembrie 2006, când ÎPS Andrei (azi Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului) al Alba Iuliei, în fruntea unui sobor de preoți a resfințit biserica din Deda.

Din primăvara anului 2002 este numit preot în Deda, părintele Gabriel Călin Fărcaș (fiul părintelui Dumitru Fărcaș), care slujește cu mult drag și astăzi. Lucrările frumoase în cadrul parohiei Deda continuă, să amintim aici doar faptul că s-a construit o capelă mortuară la standarde europene, iar în prezent s-a terminat construirea unei case parohiale noi. Desigur, lucrările frumoase făcute în cadrul parohiei Deda sunt multe, am amintit aici așa doar câteva.

Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al Mureșului, se distinge ca fiind cea mai importantă vatră de spiritualitate de pe Valea Mureșului Superior, acest ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți.

Lasă un comentariu