Memoria slabă ne oferă mai multe momente de... bucurie!

Distribuie pe:

Psihoterapeutul american Noelle Nelson, citat de descopera.ro, susține că persoanele care au o memorie mai slabă au un avantaj major: au mai multe momente de bucurie, retrăind aceleași experiențe!

„O memorie mai puțin bună ne poate oferi mai multe momente de bucurie, deoarece retrăim cu prospețime aceleași experiențe. În schimb, persoanele cu o memorie bună se plictisesc mai repede de muzică, locuri, cărți și chiar de prezența anumitor oameni.

Persoanele cu o capacitate mai mare a memoriei rețin informațiile la un nivel mai profund, își amintesc mai multe detalii despre lucrurile, locurile și întâmplările pe care le-au experimentat, iar acest fapt le schimbă percepția, având impresia că au experimentat mai mult decât au făcut-o în mod real. Această percepție face ca oamenii cu o memorie bună să se plictisească mult mai repede de activitățile pe care le întreprind.

Pentru a realiza această cercetare, am testat memoria de lucrua participanților, prin intermediul unor jocuri ce presupuneau memorarea unor șiruri de numere și liste de obiecte.

Apoi, le-am prezentat voluntarilor clipuri muzicale și le-am arătat imagini pentru a observa cât de repede se plictisesc de acestea. Astfel, am constatat că abilitatea de memorare poate prezice cât de repede se poate plictisi o persoană de o anumită lucrare artistică.

Persoanele cu o capacitate bună de memorare au devenit mult mai rapid plictisite în cadrul acestor teste, datorită faptului că își amintesc foarte bine fiecare detaliu al experienței. Mai precis, oamenii care au o bună memorie au și o percepție deformată asupra acestorexperiențe, tocmai pentru că reușesc să rețină întâmplările lor în amănunt.

Datele studiului au arătat și faptul că persoanele cu o memorie slabă se bucură de o varietate mai mare de clipuri muzicale și de lucrări pe teme artistice. Beneficiul principal al acestora din urmă este că nu se plictisesc la fel de ușor precum o fac persoanele cu memorie bună.

Rezultatele studiului sunt deosebit de importante pentru persoanele care se confruntă cu problema... supraalimentării, întrucât o mare parte din această problemă este de ordin psihologic.

O soluție la această problemă este abordarea unei metode de memorare, care să îi ajute pe cei care se confruntă cu supraalimentarea să își controleze consumul. Aceștia ar putea să își inducă sentimentul de saturație prin simplul efort de a-și împrospăta memoria cu amintirile legate de alimentele consumate la ultimele mese", afirmă specialistul american.

Lasă un comentariu