Se apropie Festivalul „Sighișoara Medievală"!

Distribuie pe:

La conferința de presă având ca subiect apropiatul Festival „Sighișoara Medievală" ediția XXIV-a, 28-30 iulie 2017, primarul Ovidiu Mălăncrăvean a anunțat că, pe timpul celor trei zile ale manifestării, accesul publicului în Cetate va fi gratuit. Evenimentul este finanțat în întregime de Primăria Sighișoara prin votul și acordul Consiliului local.

Directorul Muzeului de Istorie, dr. Nicolae Teșculă, a făcut unele precizări privind denumirea ediției din acest an, „Taina curierului secret", denumire legată de istoria orașului. Este vorba de o veche legendă medievală, culeasă de un sas transilvănean pe nume Fening Muler, din sec. al XIX- lea. Tot în același secol a fost pusă în scenă de către sighișoreni, dându-i-se numele de „Angelina sau turcii în fața Sighișoarei" - o piesă de teatru scrisă în versuri de Michael Albert, unul dintre cei mai renumiți poeți sași, elev a lui Joseph Haltrich; versurile au fost puse pe note muzicale de către Emil Zilbernagel, la acea vreme conducătorul Asociației muzicale din Sighișoara. Această legendă este redată artistic publicului sighișorean sub formă de operetă în anul 1887. Povestea era legată de Sighișoara: orașul era înconjurat de turci, care au încercat să-l ocupe instalându-și corturile în jurul Cetății, cerând o mare sumă de bani pentru a o depresura. Sfatul Cetății face apel la această Angelina care, potrivit legendei, deținea puteri magice. În negocierile pe care le poartă cu căpetenia oastei otomane, îl convinge și reușește să cruțe orașul fără a plăti acel bir umilitor, astfel orașul este salvat.

Organizatorii consideră că această legendă a locului, din păcate necunoscută publicului, atât de sighișoreni, cât și de turiști, trebuie transmisă mai departe, acesta fiind rolul „curierului secret", a cărui identitate va fi dezvăluită în finalul manifestării.

Relații despre desfășurarea evenimentului au fost furnizate de Oana Sitea, șefa Direcției Relații Publice și Comunicare din Primăria Sighișoara, și de Luciana Baicea, reprezentanta Societăți Comerciale „Cool Productions" SRL, din comuna Sânpetru, județul Brașov, unica societate care și-a depus oferta de a organiza manifestarea.

Lasă un comentariu