Cel mai bun eveniment cultural al verii, proiectul Desculț în iarbă - Concertul de jazz al Mariei Răducanu a desființat kitchul imposibil de ascultat și de neprivit al festivalului Vibe, la câțiva pași mai încolo!

Distribuie pe:

Sâmbăta a fost ziua norocoasă a mureșenilor. Mai ales a celor care nu au trecut niciodată cu bacul pe cealaltă parte a Mureșului, rezervată pe vremea comunismului… iar acum, de câțiva ani, doar evenimentelor private la care nu au acces decât proprietarii care închiriază spațiul. Pe lângă șocul efectiv al felului cum arată așa-zisa insulă… interzisă, evenimentul a fost concertul minunat de jazz al Mariei Răducanu, la care am asistat în după-amiaza în care am văzut și eu după mulți ani, pentru prima dată, insula… de vis, cu acea cabană privată, hamacele, barul de degustat vin… de Batoș, ambalat ca o șampanie rose, claiele de paie care au ținut loc de scaune tinerilor, leagănele, locul ideal de joacă pentru copii, ca un adevărat paradis sălbatic, comparabil cu cel din Deltă, unde am fost la festivalul de film din Sfântu-Gheorghe, unicul loc unde am mai trecut cu bacul, de la Tulcea! Acest eveniment cultural mureșean nu a ținut de absolut nicio instituție din județ, și acest lucru se vedea de departe… organizat de o doamnă din Brașov, care va recidiva…peste o lună, au ținut să precizeze cei care m-au trecut cu bacul pe cealaltă parte a Mureșului, cu… proiectul Desculț în iarbă! Deși nu a fost aproape nimeni… desculț, am văzut sute de tineri, copii și părinți care nu au fost niciodată acolo, în sălbăticia amenajată superb, cu miros de fân și iarbă proaspăt udată de ploaie, creând un peisaj paradisiac, pe lângă calitatea actului cultural. În sfârșit am avut și eu bucuria să particip într-un spațiu pe care îl credeam inaccesibil, la concurență cu festivalul verii desfășurat la câțiva pași mai încolo, fiindcă așa cum era de așteptat, Vibe a fost același kitsch ordinar, cu drogați ca Peninsula-Felsziget. Înainte de a face astfel de festivaluri, i-aș sfătui pe responsabili să se întrebe care le e scopul, în afară de proasta educație a tinerilor! Mai ales pe cei care au copii i-aș întreba dacă i-ar îndruma pe ai lor către astfel de orori auditive!

În ceea ce privește concertul de jazz al Mariei Răducanu, cea care cântă atât de des la Green Hours, a fost vedeta absolută din absolut toate evenimentele organizate în Mureș. Din cele din oraș, rețin la Galeria Asociației Artiștilor Plastici din Mureș, Expozitia județeană de artă fotografică, ediția a șaptea. Între cei care au expus peisaje foto, căci naturii i-a fost dedicată această expoziție, au fost de această dată profesorul de istorie Vasile Șandor, Cristian și Mirela Buhăianu, Cornel Cenan, Ana Maria Crișan, Gall Burjan Rozalia, Mihaela Mărginean, Maria Mera, Catinca Oncescu. Foarte reușite și aceste expoziții, fiind și ele un adevărat nucleu de cultură, la care îmi doresc să particip mai des. În fotografii am regăsit și mănăstiri, biserici vechi fortificate săsești, dar și flori și copaci, animale mici, dar și fotografii document, cu mulți care nu mai sunt, Ilarie Opriș specificând că practic de 35 de ani Asociația nu are concediu, fiindcă și în tabere se pictează! Am avut și eu bucuria de a participa alături de ei acum mulți ani la o tabără din Grecia, aceasta fiind tradițională. Pentru cine nu a mai fost!

 

Lasă un comentariu