LA LUDUȘ DUBLU EVENIMENT CULTURAL

Distribuie pe:

Evenimentul, din ziua de vineri, 30 iunie 2017, constând din lansarea cărții „Într-un salon mizer din Occident", a poetului Ovidiu Stan versus vernisajul expoziției de pictură și bijuterii a artistului plastic Dora Groza, s-a dovedit a fi unul de excepție, sărbătoare a culturii ludușene. Asta și-au dorit-o organizatorii evenimentului cultural, Primăria orașului Luduș și Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu", „copiii noștri reveniți acasă", Ovidiu Stan, din Spania, Dora Groza, din Germania, personalitățile din elita culturii mureșene și naționale românești invitate, Nicolae Băciuț, Directorul Direcției de Cultură Mureș, Lazăr Lădariu, scriitor, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", Mariana Cristescu, senior-editor al cotidianului „Cuvântul liber", președinte al Asociației Culturale „Punți de lumină", recent premiată de Asociația Ziariștilor Profesioniști din România, toți trei cu zeci de cărți și mii de articole publicate, precum și artistul plastic bucureștean Rodica Olteanu, cu origini ludușene, prof. Ana Pandrea, moderatoarea evenimentului. Cu acest prilej, din nou, și-au bucurat și luminat sufletul prietenii din Luduș ai artei poetice și ai artelor plastice, foștii colegi de clasă ai sărbătoriților, unii veniți din Sibiu, Tulcea, Deva și din alte orașe, cei dragi din familiile lor, Marius Gabriel Cseke, artist plastic și arhitect, Alexandru Nicoară, artist plastic, doi ludușeni care își caută drumul în viață.

În debutul sărbătorii, consilierul prof. Liviu Botezan a înmânat „Diplome de excelență" distinșilor invitați Mariana Cristescu, Nicolae Băciuț și Lazăr Lădariu, „Diplome de onoare", poetului Ovidiu Stan și artistului Plastic Dora Groza, distincții conferite în numele Primăriei și al comunității ludușene de primarul Ioan Cristian Moldovan.

Timp de două ore, care au trecut ca o clipă, distinșii protectori și îndrumători ai tinerilor artiști au focalizat lumina atenției asistenței pe valorile inconfundabile ale tandemului Ovidiu Stan și Dora Groza.

Nicolae Băciuț, editor și prefațator al cărții „Într-un salon mizer din Occident": „Cartea, în cele șase etaje ale sale are densitate și profunzime, îndeamnă la meditație, la reflecție. Poate că e una dintre cele mai dense cărți despre condiția exilului românesc. După cartea doamnei Emilia Russe Temișan, „Râs cu plâns", niciuna dintre creațiile literare lansate la Luduș nu se ridică la valoarea cărții pe care astăzi o prezentăm. Poezia lui Ovidiu are plastica Dorei și plastica Dorei are poezia lui Ovidiu. Este o carte 2 în 1, unică în cultura Ludușului".

Mariana Cristescu: „Tristeți dilematice, nostalgii, autoironii, chiar tonuri dure, creionează în versuri, fără rețineri sau compleze, Ovidiu Stan, autoflagelându-se, desigur, cu măsură. La antipozi, fără venin, solară, cu o frumusețe caldă, expresivă, emoționantă, permanent iscoditoare, atât în tablourile, desenele și fronseurile cu care contrapunctează versurile lui Ovidiu, cât mai ales în expoziția de bijuterii handmade, realizate artizanal, cu minuție chinezească, Dora Groza ne dezvăluie o lume posibilă, fără încrâncenări, a culorilor sufletului și a jocului, a frumosului din lucruri, a copilăriei din lumina ce nu trebuie niciodată abandonată. […] Arta nu îmbătrânește, ea e veșnică, se duce mai departe, dincolo de noi, către generațiile care ne urmează. Așa va fi și cu această carte și cu toată frumusețea acestei expoziții. Felicitări!"

Lazăr Lădariu: „De cincizeci și patru de ani sunt în slujba scrisului românesc. Domnule director al Culturii mureșene, dragii mei Ovdiu Stan și Dora Groza, vă îmbrățișez cu tot dragul! Distinșilor iubitori ai artei și culturii românești prezenți astăzi în Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu", doresc să fac trei precizări: 1. Domnule consilier Liviu Botezan, vă rog să-i transmiteți domnului primar Cristian Moldovan că îl stimăm pentru că iubește cultura; 2. Vă prezint textul cu aprecierile mele referitoare la creațiile admirabililor creatori ludușeni, Ovidiu și Dora, text pe care îl veți regăsi într-unul dintre următoarele numere ale „Cuvântului liber"; 3. Pentru mine este o onoare să vin la Luduș și vin cu respectul cuvenit unei comunități care iubește și prețuiește cultura, care îi cinstește astăzi pe acești tineri care nu și-au uitat neamul și țara. Despre carte spun răspicat: CARTE FRUMOASĂ, CINSTE CUI TE-A SCRIS!"

Rodica Olteanu: „Ovidiu Stan și Dora Groza sunt confrați în ale artei, confrați cu stimații reprezentanți ai culturii mureșene. Cartea lor este o simbioză artistică între poezie și pictură. Amândoi sunt în căutarea perfecțiunii. Cât de talentați și hotărâți sunt, cu siguranță vor fi acoperiți de glorie artistică și de aprecierea semenilor".

De la autorii cărții și de la doamna Monica Voicu, din Giurgiu, aflăm că Ovidiu s-a stabilit de câteva zeci de ani în Spania, muncește în condiții de stres, cu odihna redusă la limita de avarie, de multe ori transformă noaptea în zi, înfruntă cu seninătate și umor situațiile dificile, dacă vorbești cu el sau îi citești și recitești poeziile te umpli și tu de energie și de poftă de viață. Pentru el fericirea înseamnă stabilitate, fiica sa Denisse, omul de lângă el, Jenny. Aflat pe pământ dintr-o pură întâmplare, viața lui este tulburătoare, plină cu bune și rele, dar nu ar da-o pentru alte trei vieți plictisitoare; că Dora s-a stabilit în Germania în anul 2008, când l-a cunoscut pe Rainer, un neamț 100%; împreună au un fiu, pe Paul; pictând sentimente, s-a regăsit în poeziile lui Ovidiu, a ilustrat fiecare poezie și coperta cărții și, astfel, s-a născut cartea 2 în 1, „Într-un salon mizer din Occident".

Poezia și pictura nu pot fi povestite. Poezia lui Ovidiu trebuie citită, tabourile și bijuteriile Dorei trebuie admirate. Celor interesați să-și procure cartea celor doi ludușeni sau, pur și simplu, să stea la taclale cu ei, le oferim două adrese: grozadora@gmail.com și verondesign@yahoo.com.

 

Lasă un comentariu