POEZIA A UMBLAT PRIN BRAȘOV la fEstivalul de cArte și Muzică, ediția a VI-a

Distribuie pe:

Asociația Culturală „Libris Brașov" a organizat, între 13-16 iulie 2017, fEstivalul de cArte și Muzică, ediția a VI-a. Deschiderea oficială a fost făcută în Piața Sfatului din Brașov de scriitorul Doru Munteanu, una dintre gazdele tradiționale ale evenimentelor Libris, vice-primarul Mihai Costel, Silviu Costea (Camera de Comerț și Industrie), Adrian Lesenciuc, Președintele Uniunii Scriitorilor Filiala Brașov, și domnul Virgil Oniță, președintele grupului de firme Libris, care a ținut să-și manifeste bucuria de a realiza această a VI-a ediție a fEstivalului de cArte și Muzică, în ciuda faptului că este o muncă deloc ușoară și a avut sprijinul Consiliului Local.

Așadar, Piața Sfatului a devenit o librărie în aer liber. Oferte generoase, cu reduceri și promoții din partea editurilor și caselor de discuri, 40 de standuri cu cărți din diverse domenii (de la literatură universală și română până la cărți de specialitate și pentru copii). Oferta de carte este dublată, ca în fiecare an, de nenumăratele lansări, recitaluri și de spectacolele folclorice.

„Pe unde umbli, poezie?" este evenimentul la care am luat parte și care a avut loc la ora 18.00, denumit: „Moment poetic cu Nicolae Băciuț și invitații săi: Gabriella Costescu, Romița Mălina Constantin, Mihaela Aionesei."

Horia Nilescu, în prezentarea făcută pe blogul festivalului, a scris: „Poezia a continuat să fie auzită la zona de evenimente a Festivalului de Carte și Muzică. Un adevărat regal poetic a sosit la Brașov, iar responsabil pentru acest regal a fost nimeni altul decât scriitorul Nicolae Băciuț. Acesta a vorbit despre condiția poeziei în zilele noastre și a apreciat că aceasta nu diferă mult față de alte timpuri pe care noi le credeam mai aplecate spre lirism. Dintotdeauna, spune domnul Băciuț, publicul de poezie a fost puțin la număr dar extrem de fidel versului. Asta se întâmplă și în zilele noastre când poezia, din păcate, atinge puține suflete însă pe cele pe care le atinge le lasă însemne pe inimă. În cadrul recitalului „Pe unde umbli, poezie?" au rostit versuri proprii poetele Gabriella Costescu, Romița Mălina Constantin și Mihaela Aionesei. La final, domnul Nicolae Băciuț a făcut o trecere superbă prin poezia românească recitând din marii poeți ai țării noastre.

Scriitorul Nicolae Băciuț a prezentat cele trei cărți „Epistola Albastru-Roz" din care am recitat un grupaj poetic, apoi Romița Mălina Constantin a recitat din cartea „Partitură pentru ferestrele copacilor", iar Mihaela Aionesei a recitat din „Zodia palmelor tale".

Poezia are nevoie de o anume liniște atunci când e recitată și prezentată publicului și chiar dacă în Piața Sfatului din Brașov s-au perindat sute de persoane și rumoarea muzicii a străbătut acolo, iubitorii de poezie s-au oprit la standul cărților. Auditoriul a împărtășit cu scriitorii momentele autografelor și a schimbului de impresii.

La ora 19.00, prezentat de Horia Nilescu, a urcat pe scenă sighișoreanul Dinu Olărașu cu lansare de carte „An" și CD-ul „Bun". Invitatul său, Mihai Cosmin Popescu, de la Radio România Actualități, a prezentat CD-ul lui Dinu, despre care a spus că este un artist veritabil.

Scriitorul Nicolae Băciuț a prezentat cartea „AN" spunând: „Dinu Olărașu a scris 13 cărți, iar azi, într-o zi de 13, este un autor de nota 10. Noi suntem generația '80 care am reabilitat lirismul. Poet deosebit, l-a înzestrat Dumnezeu și cu harul de a cânta. Pentru Dinu Olărașu e ca în afirmația: muzica înainte de toate; a reușit să facă din poezia lui cântec, simți substanța textului iar mesajul merge altfel în ritmul muzicii. Poezia lui Dinu sună bine, este un om delicat și nostalgic, adună anotimpurile în seriile poeziilor, dar anotimpul numit muzică e cel mai important."

Dinu a mărturisit că se numește, de fapt, Dinu Brașoveanu, iar cartea sa și albumul sunt editate la Brașov, lucru de care este foarte încântat. Cantautorul a fost însoțit de Darius Moisa din Brașov alături de care a interpretat cântecul „N-ai nevoie de foarte multe".

Pe blogul festivalului, Horia Nilescu a menționat: „Oricâtă cerneală ar curge în numele lui Dinu Olărașu tot nu ar fi destulă. A-l numi pe Dinu Olărașu cant-autor, ori poet, ori folkist, ar fi o subapreciere. Dinu Olărașu este văzut ca un fenomen al muzicii folk, fiind printre puținii reprezentanți ai genului ce nu folosește textele unor poeți celebri, ci alege să le scrie el însuși. Periplele sale prin țară, dar și prin străinătate, îndeosebi Belgia, s-au cumulat în mintea poetului ce a născocit versuri, inegalabile în frumusețea lor, puse pe o muzică doar de el știută. Cel mai recent CD al său, intitulat „Bun", a sosit și la Brașov și a fost foarte bine primit de către publicul de aici."

Bucuria de a fi prezentat într-un mare festival ca cel de la Brașov, este unică. Mulțumim Libris Editorial, doamnei Augusta Oniță, Virgil Oniță și Dana Anghelescu și Horia Nilescu pentru prezentare și promovare.

Laurii culturii aparțin celor ce o susțin.

Lasă un comentariu