Declarație de SUSȚINERE pentru IONUȚ ȚENE și RADU GYR. Personalități publice, intelectuali, oameni de cultură și politicieni îl susțin pe clujeanul linșat de neomarxiști

Distribuie pe:

Ca o reacție la scrisoarea semnată de peste 100 de intelectuali și publicată în „Obiectiv Cultural", prin care Ionuț Țene, funcționarul public de la Primăria Cluj-Napoca, era linșat public pentru concepțiile sale naționaliste, exprimate în publicația Napoca News, o serie de intelectuali români, între care numeroase personalități publice, și-au exprimat susținerea față de acesta, reacționând împotriva unui mod de abordare contrar spiritului democratic, ce amintește de delictul de opinie și metodele de epurare din anii 1950.

De menționat că linșajul la adresa lui Ionuț Țene a fost folosit de semnatarii scrisorii îndreptate împotriva Primăriei din Cluj și pentru a lovi, astfel, în decizia primarului Emil Boc, care, luna trecută, a retras de pe ordinea de zi hotărârea susținută de Institutul „Elie Wiesel", de modificare a numelui străzii Radu Gyr, după ce o petiție publică strânsese peste 6.000 de semnături în doar 36 de ore, între semnatari regăsindu-se numele unor personalități de primă linie ale vieții publice românești.

Mai jos redăm textul declarației și semnatarii, cu mențiunea că lista rămâne deschisă, alte gesturi de susținere ale lui Ionuț Țene putând fi trimise pe adresa buciumul@yahoo.com.

„Subsemnații, români din Țară și din străinătate, am aflat, cu consternare și îngrijorare, despre „Protestul" apărut pe pagina web a revistei „Observator cultural", în data de 30 iunie a.c.

Este vorba despre un demers prin care, un grup de intelectuali solicită destituirea domnului Ionuț Țene dintr-o funcție publică, aceea de șef al Biroului învățământ, cultură, culte, sport (departament din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca), pe care a obținut-o în urma câștigării unui concurs legal, organizat și desfășurat de Primăria Cluj-Napoca, împreună cu ANFP și cu Prefectura Cluj.

Ținem să reamintim publicului larg că domnul Ionuț Țene lucrează de peste 20 de ani în cadrul administrației publice locale și că are, deține expertiza necesară ocupării/obținerii unor funcții publice, fiind absolvent al Facultății de Istorie, a două mastere în relații internaționale și în dreptul muncii. Dumnealui este, de asemenea, doctor în istorie, a urmat studii postdoctorale la Universitatea „Babeș-Bolyai", precum și studii în Germania, la Leipzig.

Domnul Ionuț Țene este, așadar, un intelectual de marcă, prin toată activitatea desfășurată dovedindu-se a fi, în plus, și un apărător sincer al valorilor identitare și tradiționale românești, un promotor al valorilor creștin-democrate și conservatoare.

Aceste valori sunt apărate cu echilibru, cu respectarea legislației în vigoare, dar și a adevărului istoric și în editorialele/articolele publicate în „Napoca News" - publicație care, nici măcar cu mari exagerări, nu poate fi considerată „imundă" și „naționațist-extremistă".

Acuzația ce i se aduce acum (fără nicio dovadă, după cum explicam mai sus), aceea că ar fi „extremist", ne aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse, de etichetele folosite de propagandiști comuniști, când Țara era condusă de agenți ai ocupației sovietice, pentru care „dosarele" și „listele" au reprezentat doar două din instrumentele de înlăturare din societatea românească a elitelor acestui popor.

Solicitarea de destituire a lui Ionuț Țene ridică semne serioase de întrebare asupra modului în care intelectualii semnatari ai „Protestului" s-au informat despre cadrul legislativ care definește funcția publică, despre atribuțiile efective ale domnului Țene, în calitatea sa de șef al Biroului învățământ, cultură, culte, sport din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, despre istoria adevărată a României, dar și despre sensul corect al cuvântului „naționalist" (care nu înseamnă decât însușirea de a-ți iubi Neamul și Țara).

Îngrijorătoare este și insinuarea conform căreia Primăria municipiului Cluj-Napoca ar fi acționat ilegal în mai multe ocazii - ca exemplu fiind dată acțiunea de redenumire a străzii Radu Gyr.

Reamintim publicului larg că retragerea, temporară, a proiectului de hotărâre privitor la schimbarea denumirii străzii ce poartă numele acestui poet s-a făcut în urma unei Petiții cu peste 6.000 de semnături, obținute într-un mod democratic (și într-un timp foarte scurt, de doar 36 de ore), Petiție care necesită informări și dezbateri suplimentare, dar și obținerea unor puncte de vedere de la mai multe instituții abilitate să se pronunțe în chestiuni de natură istorică și ideologică (e.g. Academia Română), în scopul luării unei decizii corect informate.

Admirăm munca domnului Ionuț Țene, de promovare și de apărare a credinței strămoșești și valorilor tradiționale și eterne ale acestui Neam. Susținem, mai presus de orice, respectarea legii, dar și a adevărului istoric în România. Ne exprimăm regretul când constatăm că astfel de „intelectuali" judecă cu ușurință persoane și situații și se angrenează în demersuri ce riscă să producă, în societate, confuzie și controverse nejustificate, neîntemeiate și total neavenite.

Suntem alături de domnul Ionuț Țene, dar și de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, în frunte cu domnul primar Emil Boc, susținem toate deciziile luate cu respectarea strictă a legislației în vigoare și dezavuăm, viguros, toate imixtiunile ilegale, inoportune și vexatorii, în activitatea acestei instituții publice locale.

Semnează: Dan Puric, actor, acad. Eugen Mihăescu, grafician, Răzvan Codrescu, eseist și poet, Sorin Lavric, scriitor, filosof, Cristina Pușcaș, jurnalist, istoric, dr. Alina Ioana Dida, medic, Zoe Rădulescu, fost deținut politic, președinte de onoare al Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Eugen Cișmașu, ziarist, Andrei Negoiță, regizor, Lazăr Dinu, fotograf, Alexandru Florin Țene, scriitor, jurnalist, Corneliu Felecan, dirijor, Mircea Pușcașu, medic, președinte al Asociației Bucovina Profundă, Victor Roncea, jurnalist, Florian Cristache, fotograf, Ionuț Drăgotesc, realizator TV, Marian Munteanu, prof. univ., etnolog, Horațiu Șerb, istoric, Iulian Capsali, regizor, Ionel Cioabă, profesor, jurnalist, Șerban Beloiu, medic, Tiberiu Lovin, jurnalist, Mihai Târnoveanu, medic, Preot Ilie Tabarcia - parohia ortodoxă Vilalba, Spania, Cristian Joantă, notar public, Ioana Dobrescu, etnograf, muzeograf, Mircea Dorin Istrate, poet, profesor și președinte a Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș, Iustin Talpoș, profesor, Dan Filimon, antreprenor, Radu Creangă, teolog - Franța, Ionuț Băiaș - jurnalist, Gabriela Moței, biolog, fiică de fost deținut politic, Coriolan Baciu, jurist, președinte al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Aura Maicariu, jurist, Elena Sechila, președintele Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Veaceslav Verlan - luptător în Războiul din Transnistria (1992), Petre Petre - luptător în rezistența armată din munții Buzăului, Emil Trufin, jurist, Florin Dobrescu, profesor, secretar al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Ștefan Paraschiv, student, redactor-șef al revistei Manifest Românește, Vlad Crișan, președinte Asociația VOSTOK Group, Sorin Dincă - economist, Simona Dincă - economist, Frunză Laurențiu - tehnician dentar, Frunză Ludmila - profesor, Costin Mihai-Cristian - teolog, Costin Emilia - economist, Rogin Monica Elena - expert contabil, Cotos Alina-Florentina - jurist, Suru Nicolae-Cătălin - inginer, George Vlăescu - avocat, Felicia Epuran - psiholog, Viorel Văsluianu - impiegat, Georgeta Nechita - profesor, Mihai Nechita - artist plastic, Costache Nechita - arhitect, Laurențiu Prisching - inginer, Ariasu Stefan Cristian - inginer, Washington, DC, SUA, Ivana Luisa - profesor, oraș Bals, jud. Olt, Lazăr Lădariu - scriitor, jurnalist.

Lista rămâne deschisă, adeziunile putând fi transmise pe adresa buciumul@yahoo.com

 

Lasă un comentariu