Festivalul Cântecului Popular Patriotic, la Oarba și la Iernut

Distribuie pe:

Asociația Culturală „Pe Mureș și pe Târnavă" organizează marți, 15 august 2017, Festivalul Cântecului Popular Patriotic la Oarba și la Iernut, ediția a VII-a. Evenimentul va avea loc la Oarba de Mureș, va începe la ora 12,30 și va cuprinde următoarele momente: Intonarea Imnului Național de către Ciprian Istrate; pr. prof. dr. Florin Bengean va prezenta o pagină de istorie despre luptele de la Oarba de Mureș și Iernut din cel de-Al Doilea Război Mondial; Slujba Te-Deum-ului oficiată de un sobor de preoți; Depuneri de coroane; Defilarea Gărzii de Onoare; Deplasarea spre scenă; Saltul Drapelului Național; Discursurile oficialităților; apoi un memorabil spectacol oferit de Sava Negrean Brudașcu, Ciprian și Mihaela Istrate, Alexandru Pugna, Nicolae Mureșan, Bogdan Toma, Veta Biriș, Ansamblul din Ungheni, Cosmina Șeulean, Darius Botorea, Monica Belean, Valentina Teanc, Codarcea M, Cristian Țăran, Cornelia și Lupu Rednic, Ansamblul „Iernuțeana", Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul „Mureșul". Îi invităm, cu mare drag, pe toți iubitorii de cântec popular patriotic, iubitorii de țară, de istorie și de neamul nostru românesc.

Oarba de Mureș reprezintă un panteon al eroismului ostașilor români. Aici, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie a anului 1944, s-a dat una din cele mai crâncene lupte din istoria neamului românesc. În cadrul acestor lupte, 11.000 de ostași români au căzut pentru a-și apăra țara, sfințind cu scump sângele lor glia strămoșească. Considerăm că, noi, ca popor creștin cu dragoste de înaintașii noștri și de cei care și-au dat viața pentru țară, avem o datorie sfântă și o obligație morală de a RIDICA UN MAUSOLEU ÎNCHINAT EROILOR ROMÂNI LA OARBA DE MUREȘ, în cinstea și amintirea tuturor celor care și-au aflat sfârșitul pământesc în timpul luptelor de acolo sau din alte părți. Datoria aceasta este o obligație de onoare. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, această idee să se concretizeze și să fie ridicat la Oarba de Mureș, în cinstea eroilor, acel monument mausoleu care să reprezinte pe deplin jertfa și tributul de sânge pe care l-au dat ostașii români în timpul acelor lupte din toamna lui 1944. Sperăm că toți cei care sunt în măsură a pune în practică această propunere o vor face cu repeziciune și cu respect față de jertfa de sânge a ostașilor români.

Organizatorul și coordonatorul acestui reputat festival, care a devenit deja o tradiție, este domnul Ciprian Istrate, îndrăgitul interpret al cântecului popular românesc. Domnia sa încântă sufletele românilor de pretutindeni prin originalitatea, acuratețea și măiestria cu care știe să modeleze folclorul românesc, ducându-l până la rang de virtute. Acest mare artist Ciprian Istrate, prin cântecul său, prin activitatea sa, dovedește o mare dragoste de țară, de neam, de credință. Prin tot ceea ce face, domnia sa propovăduiește valorile sfinte ale neamului nostru românesc.

Lasă un comentariu