Nu toți șerpii sunt… vipere!

Distribuie pe:

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus" din Târgu-Mureș a inițiat o campanie de prezentare, descriere și popularizare, prin postere, a speciilor de reptile care trăiesc în diferite localități și zone geografice din Transilvania. Acțiunea are ca obiectiv adoptarea unui comportament corect față de aceste viețuitoare, atât pentru siguranța oamenilor, cât și a acestor ființe - în majoritatea cazurilor, inofensive.

Iată mesajul specialiștilor de la Milvus pentru târgumureșni:

„Dragi târgumureșeni și cei care locuiți în vecinătate! Dacă veți întâlni un șarpe, atunci în cele mai multe cazuri vă veți întâlni cu șarpele de casă (Natrix natrix) sau, mai rar, cu șarpele de alun (Coronella austriaca), amândouă speciile sunt neveninoase. De asemenea, vă puteți întâlni și cu inofensiva năpârcă, interesanta șopârlă fără picioare (Anguis colchica). În areal nu trăiesc vipere, deci nu vă panicați, nu sunați la 112! Șarpele de casă se poate identifica după urechea galbenă, șarpele de alun după dunga brună de la baza ochilor, și năpârca după coloritul strălucitor, asemănător sticlei. Nu ucideți aceste animale, sunt inofensive. Se hrănesc cu broaște (șarpele de casă), cu șopârle și șoareci (șarpele de alun) și cu râme și melci (năpârca). Exemplarele întâlnite se pot direcționa ușor spre o cutie sau găleată așezată pe pământ. Transportați-le la cel mai apropiat habitat natural umed (șarpele de casă) sau pe un deal însorit cu tufăriș (șarpele de alun, năpârca). Prezența acestor specii în apropierea locuinței dumneavoastră dovedește că trăiți într-un mediu sănătos, natural. Fiți mândri de acest aspect!"

Panica, teama, groaza (soldate, adesea, cu uciderea acestor reptile inofensive) - nu se justifică, așadar, în arealul nostru și - foarte important! - în zonă nu trăiesc șerpi veninoși!

...Cel puțin… la propriu.

Lasă un comentariu