Lansare de carte la Reghin: Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securității

Distribuie pe:

După o prezentare găzduită, în ziua de 27 iulie, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran" din Timișoara, cartea tânărului istoric Sergiu Soica - apărută la Editura Mega din Cluj-Napoca - va fi lansată și la Reghin, sâmbătă, 5 august,ora 17, la Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului" din Cartierul Libertății.

Întrun amplu studiu introductiv, de peste o sută de pagini, autorul creionează o veritabilă biografie a Cardinalului Alexandru Todea, cel care a suferit rigorile regimului de detenție timp de 14 ani, la penitenciarele din Sighet, Râmnicu Sărat, Pitești, Dej, Gherla. Apoi, pe parcursul a 600 de pagini, scoate la lumină din arhivele Securității un număr de 333 de „note informative", referitoare la viața și activitatea acestuia din timpul în care era protopop la Reghin, respectiv episcop în clandestinitate, cât și eforturile sale, din perioada comunistă, de a repune în drepturi Biserica Greco-Catolică, suprimată în anul 1948.

Cititorii vor avea ocazia să descopere conținutul tulburător al acestei cărți, unii chiar să găsească situații, locuri și nume cunoscute, dar mai presus de toate vor desprinde cu siguranță mesajul acestei cărți-document, dar și carte-avertisment: erorile trecutului să nu se mai repete!

La eveniment vor participa, Episcopul Virgil Bercea (Oradea), Protopopul Florin-Ignat Boitoș (Reghin) și scriitorii mureșeni, Nicolae Băciuț, Valentin Marica, Dimitrie Poptămaș.

Lasă un comentariu