Aproapele, Religia și... Bătrânii

Distribuie pe:

„Trebuia să vină Hristos în lume pentru a face ca toate lucrurile vieții să apară în adevărata lor lumină; prin El se distinge clar curăția de necurăție, adâncimea de superficialitate, noblețea de bădărănie, adevărul de minciună, conștiința de instinct, spiritul de materie; nicio umbră și nicio îndoială nu mai e cu putință, și niciun comprimis cu răul."

Friedrich Wilhelm Foerster (1869-1966), academician, educator, pacifist și filosof german

***

„De multe ori suntem tentați să vedem în ceilalți oameni niște rivali sau concurenți, să vedem în ei chiar iadul. Și totuși Mântuitorul ne cheamă să vedem că în celălalt este Hristos, că celălalt este fratele meu pentru care s-a jertfit Hristos, că întâlnirea cu el este bucurie pentru mine...

Deși suntem tentați să ne manifestăm dragostea cu putere, care produce și moarte, Hristos ne cheamă să descoperim puterea dragostei, care rodește frumusețe și fericire, puterea iubirii care învinge răul și moartea, prelungindu-ne viața în Împărăția lui Dumnezeu, singura putere prin care noi putem să dăm un răspuns bun la înfricoșata Judecată a lui Hristos". (Biruiește răul cu binele)

Camară Daniel (1978), preot ic. stav. profesor, dirijor

***

„Spre religie se îndreaptă încrederea și așteptările majorității oamenilor. Religia este reazem în epocile de schimbare profundă a condițiilor vieții oamenilor. Religia a rămas resursa de motivare pentru comportament în situații dificile. În civilizația europeană, în care trăim, de la tradiția iudeo-creștină se asteaptă, din nou, soluțiile". (2003)

Andrei Marga (1946), filosof, politolog, om politic, prof. universitar, rector al Universității „Babeș Bolyai", fost ministru de Externe și al Educației, laureat al premiului „Herder" -2005

P.S. „Dar tu, creștine, grăiește cele ce se cuvin învățăturii sănătoase. Bătrânii să fie treji, întregi la minte, sănătoși în credință, în dragoste, în răbdare. Bătrânele, de asemenea, să aibă, în înfățișare, sfințită cuviință, să fie neclevetitoare, nerobite de vin mult, să învețe de bine, să le înțelepțească pe cele tinere să-și iubească bărbații, să-și iubească copii". (Ep. Tit 2, 2-5).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu