S.O.S., partenerul meu nu mai comunică!

Distribuie pe:

Știm cu toții că este esențială comunicarea în cuplu și că tăcerea aduce cu sine numai probleme. Totuși, care sunt motivele lipsei de comunicare și ce poți face dacă ați ajuns până în acest punct?

Vă înțelegeți fără cuvinte

Dacă sunteți de multă vreme împreună, luați toate deciziile la comun, aveți aceiași prieteni și ai ajuns să-i cunoști chiar și pe colegii de serviciu ai partenerului tău, atunci este firesc să vorbiți mai puțin, pentru că vă puteți înțelege și fără prea multe cuvinte. Nu este motiv de îngrijorare, ci doar un semn că relația voastră este matură și că știți totul sau aproape totul despre celălalt.

Întreruperea comunicării arată întotdeauna că ceva este în neregulă, poate fi vorba despre o perioadă mai dificilă prin care trece unul dintre voi și care a dus la instalarea unei tăceri temporare. Dar poate fi vorba și de probleme în cuplu, ignorate multă vreme, despre care credeți că nu pot fi rezolvate prin dialog. În aceste cazuri, tăcerea este o formă de așteptare, care doar amână un deznodământ de care vă temeți.

Vrea să evite cearta

Dacă atunci când vorbiți vă contraziceți în permanență și schimbul de informații nu este util nimănui, ci doar conduce la tensiuni, nu este de mirare că, în încercarea de a evita certurile, în prima instanță, alegeți tăcerea. Dar este numai o soluție temporară. Specialiștii vă sfătuiesc să găsiți motivele care vă împing să vă contraziceți și să vă certați în permanență. Poate fi vorba de faptul că aveți viziuni total diferite asupra lucrurilor și, de aceea, nu puteți ajunge la „pace". Dacă însă este exclusă incompatibilitatea, poate sunteți în competiție pentru puterea în relație. În ambele cazuri, este bine să vă gândiți la motivele care vă țin împreună și, dacă simți că este nevoie, apelați la sfatul unui psiholog de cuplu. Acesta vă va ajuta să înțelegeți ce perspective are relația voastră.

Învață să-l asculți

În mod normal, comunicarea în cuplu presupune să va povestiți ce ați făcut peste zi, să faceți planuri, să stabiliți obiective pe care să le atingeți împreună, dar și să vă împărtășiți simplele idei care vă vin în minte la un moment dat sau emoțiile și stările. În lipsa acestui tip de comunicare, nu ai cum să înțelegi sistemul de gândire al celuilalt și, dacă ratezi acest tip de comunicare afectivă și te limitezi doar la a transmite și la a primi informații utilitare, relația va ajunge în impas. Așadar, învață să-i povestești celuilalt ce lucruri te emoționează și vorbește-i despre gândurile tale, încurajându-l să facă la fel. Deși fără o utilitate imediată, împărtășirea acestor stări și interesul pe care îl arăți față de ceea ce simte și ceea ce gândește partenerul tău de cuplu asigură coerența relației și cunoașterea reciprocă, sporind încrederea pe care o puteți avea unul în celălalt.

Tăcerea, o manifestare a supărării

Dacă ai făcut ceva greșit, dacă ți-ai rănit sau dacă ți-ai dezamăgit partenerul de cuplu, atunci una dintre formele prin care acesta alege să-și manifeste supărarea poate fi tăcerea. Cel rănit poate folosi lipsa de comunicare pentru a te pedepsi sau tăcerea poate fi pentru el un refugiu, fiindcă se simte neînțeles ori neascultat în relație. Prin urmare, este necesar să corectezi situațiile care au dus la tăcere. Primul pas este să-ți ceri iertare, dacă știi că ai greșit.

 

 

Lasă un comentariu