La mitingul aviatic de la Câmpia Turzii

Distribuie pe:

A devenit un frumos obicei ca Ziua Aviației Militare Române să o sărbătorim alături de colegii și prietenii noștri de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii. Desigur, de fiecare dată răspunzând așa cum se cuvine invitației făcute de comanda acestei importante unități a Forțelor noastre Aeriene.

În mod cert, organizarea deosebită, grija până la cel mai mic detaliu au făcut ca an de an numărul celor ce au dorit să admire măiestria, curajul și îndemânarea piloților militari să devină tot mai mare. Cu toate că baza a dispus de spații imense de parcare a mașinilor cu care au venit vizitatorii, la un moment dat au devenit neîncăpătoare. După aprecierea organizatorilor, în acest an au participat peste 10.000 de vizitatori care au avut ce să vadă.

 Mitingul aviatic a urmat Sărbătoririi Zilei Imnului Național, fiind programat în 29 iulie 2017.

Activitățile desfășurate la Câmpia Turzii au fost onorate de prezența domnului Mircea Dușa - Secretar de Stat la M.Ap.N. și fost Ministru al Apărării, domnul General locotenent Laurean Anastasof, Șef de Stat Major al Forțelor Aeriene, Prefectul județului Cluj, Locțiitorul Comandantului D. 4 I „Gemina", Primarul Municipiului Câmpia Turzii și multe alte oficialități militare și civile.

Am fost invitați și am vizitat expoziția de tehnică militară atât din dotarea proprie a bazei, cât și a unităților cu care colaborează în pregătire pentru luptă.

 Am admirat și de această dată  evoluția încântătoare a piloților începând cu pilotarea avioanelor ușoare, de agrement și sportive, ca apoi să-și arate curajul și înaltul profesionalism piloții militari atât de pe avioanele I.A.R. 99 „Standard" și „ȘOIM" ale Școlii de pilotaj Bobocu, cât și de pe cele de transport de tip C 27 J „Spartan" și C 130 „Hercules". Dar ca de fiecare dată emoțiile cele mai mari ți le creează evoluția avioanelor supersonice MIG-21 „LanceR" și din acest an noile achiziții, supersonicele F-16 ale Forțelor Aeriene Române și F-15 aparținând Gărzii Naționale a Statului Florida - S.U.A.

Nu au fost mai prejos nici elicopteriștii de pe elicopterele I.A.R. 330 „Puma" și „Socat" care de altfel în finalul prezentării au participat sprijiniți de avioanele MIG-21 „LanceR", F-15 și F-16 la un exercițiu tactic de căutare - salvare prin luptă împreună cu militarii Forțelor Speciale.

Totul bun și frumos până când mi-am amintit episoade din viața unui pilot militar participant la cel de-Al Doilea Război Mondial și am făcut o comparație cu ce se petrece și acum. Le admirăm curajul, bărbăția și îndemânarea de care dau dovadă, toate făcând la rândul lor parte din pregătirea pentru asigurarea suveranității spațiului aerian al României.

Când însă este vorba de recompense, de cele mai multe ori cel puțin morale, mulți privesc altfel.

Așa s-a întâmplat și cu eroul nostru, pilotul care în cel de  Al Doilea Război Mondial a luptat în 1.000 de bătălii aeriene pentru țară și țara i-a dat 16 ani de închisoare. Este vorba despreTudor Greceanu.

Acest pilot de vânătoare a adunat peste 5.000 ore de zbor în cinci ani de război, 960 misiuni de luptă și 38 de avioane inamice doborâte.

După instalarea noilor forțe politice la putere în 1945, decorațiile și curajul lui nu au mai contat.

Căpitanul aviator Greceanu și-a petrecut 16 ani în închisorile comuniste pentru „crimă de înaltă trădare împotriva orânduirii sociale" și o presupusă legătură cu organizația „subversivă" Graiul Sângelui, condusă de Ion Vulcănescu.

A încercat să evadeze de la Aiud în 1952 pentru a se alătura partizanilor din munți. A fost torturat, umilit, dar a stat permanent cu capul sus în fața torționarilor. A făcut-o considerând că onoarea nu este tranzacționabilă. S-a stins în decembrie 1994, la 77 de ani.

Așa suntem noi, vedem oamenii în moduri diferite fără să apreciem așa cum se cuvine pe cei care au apărat sau sunt hotărâți să-și apere jurământul față de țară, atâta timp cât sunt în viață.

Mulțumim comenzii Bazei  71 Aeriană în frunte cu comandantul Comandor Marius Ouatu pentru primirea făcută și le urăm „LA MULȚI ANI!". 

Lasă un comentariu