NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! Se încurajează investițiile în activități de colectare, prelucrare și valorificare a lânii

Distribuie pe:

Hotărârea de Guvern Nr. 500 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii" a fost publicată recent în Monitorul Oficial. În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare, respectiv până cel mai târziu în 31 august, beneficiarii trebuie să depună la Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș o cerere de înscriere în program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, conform modelului pus la dispozitie de reprezentanții DAJ Mureș. Cererea trebuie însoțită de copia B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea (în cazul persoanelor juridice), precum și copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; dovada unui cont activ de disponibilități bancă/trezorerie; declarație pe propria răspundere (conform modelului pus la dispoziție de DAJ Mureș), precum și documentul care atestă că exploatațiile de ovine sunt identificate și înregistrate în RNE până la data depunerii cererii de înscriere în Program, eliberat de operatorul Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor - SNIIA.

Documentele menționate anterior trebuie prezentate în original și în copie, în vederea certificării de către reprezentantul DAJ Mures, prin înscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul".

De asemenea, cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deținut și cantitatea de lână estimată a se comercializa în anul de cerere (1 iulie a anului în care se depune cererea de înscriere în program si data de 1 iulie a anului următor depunerii cererii, inclusiv).

Beneficiarii programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii

Schema de ajutor de minimis se acordă tuturor crescătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor: crescătorilor de ovine, persoane fizice, care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la data plății ajutorului de minimis; crescătorilor de ovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activitaăților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 și crescătorilor de ovine, persoane juridice.

Condiții de eligibilitate

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii, beneficiarii care solicită ajutoare de minimis trebuie să îndeplinească și unele condiții, cumulative: să dețină o exploatație înregistrată în Registrul național al exploatațiilor, denumit în continuare RNE, astfel cum este prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, trebuie să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii, aflăm de la reprezentanții Direcției pentru Agricultură a Județului Mureș.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este în valoare de 1 leu/kg lână comercializată.

 

Lasă un comentariu