,,IDENTITATE PRIN CULTURĂ - DIN ZESTREA ARDEALULUI"- SĂRBĂTOAREA SPIRITULUI TRADIȚIONAL

Distribuie pe:

Trăim într-o societate în care obiceiurile se împrumută cu ușurință, în care brandurile globale dirijează preferințele de consum, iar tehnologia domină cotidianul. Cu toate acestea, cu toții simțim dorința de a ne întoarce în timp, la obiceiurile și tradițiile moștenite, la matricea originilor fiecăruia dintre noi.

 Pornind de la ideea dezvoltării unui bun cultural de interes local și național, de schimbare a percepțiilor asupra tradițiilor, obiceiurilor și folclorului din zona județului Mureș, organizatorii Festivalului folcloric ,,Identitate prin Cultură - Din Zestrea Ardealului" au reușit să ofere iubitorilor de folclor autentic multicultural mureșean, dramul de manifestare a spiritului și identității naționale, dar și evidențierea valorică a multiculturalității județului Mureș.

Punerea în scenă a unor obiceiuri și jocuri populare, expozițiile de obiecte de artizanat, precum și micile ateliere de creație demonstrative, au întregit tabloul mirific al satului de altădată. Spectacolele cu muzică populară antrenantă - cu artiști amatori și artiști consacrați au creat o atmosferă de sărbătoare.

Dl Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, prezent la eveniment, în alocuțiunea sa a ținut să sublinieze susținerea acestor demersuri, manifestându-și încrederea că acest festival aflat la prima ediție, va deveni o tradiție și va avea parte de longevitate:

,,Aceasta este adevărata noastră identitate. Dacă actul de identitate - pașaport, cartea de identitate - are o perioadă de valabilitate care expiră, cu care nu știm foarte sigur, dacă la un moment dat cineva ne va recunoaște ca aparținând acestui loc, prin cultură, iată ceea ce se întâmplă aici alături de mine, ceea ce fac aceste minunate doamne (n.r. Victoria Fodor, Lucia Todoran, Floarea Cosma - meșteșugari - micile ateliere de creație demonstrative), ce fac artiștii pe scenă și tot ce înseamnă artă, tradiții, cultură, folclor, ne vor reprezenta și peste 999 de ani, și cei cărora le vom arăta aceste lucruri vor ști că aparținem acestor locuri. Pentru aceasta vă felicit, vă încurajez și vă susțin!".

Despre inițiativa celor care au încercat să scoată în evidență jocul ,,Cățeaua" din Vătava, pus în scenă de Ansamblul de jocuri populare din Vătava, dl Silvestru Petac, doctor în etnocoreologie, a spus:,,Țăranii, locuitorii din Vătava, nu mai joacă acest dans, însă prin inițiativa dumneavoastră, alături de domniile lor ați căutat să-l readuceți în lumină, în lumina chiar și a reflectoarelor, cel puțin în conștiința noastră și în conștiința locuitorilor. Varianta aceasta, pe care dl Țăran a îmbrățișat-o, și pe care s-a luptat să o pună în operă este varianta potrivită. Pentru că doar pe această cale putem să regăsim câteva elemente esențiale ale dansului și câteva elemente importante ale culturii - să le regăsim: organicitatea fenomenului, genuitatea, formele vii și astfel am putea, dacă vom merge pe această cale, să dăm dansurilor, inclusiv acestui dans (…) șanse de a se readapta în societatea din ziua de astăzi, chiar în Vătava, dacă nu și în satele învecinate.

 Referindu-se la importanța acestei inițiative, de promovare a identității culturale și prin cultură, a remarcat forma genuină a dansului tradițional românesc pus în scenă, pentru că scoate din fondul pasiv un joc care nu s-a mai jucat de mult.

Ioan Cristian Țăran, inițiatorul Festivalului folcloric ,, Identitate prin Cultură - Din Zestrea Ardealului", a punctat:

,,Trebuie să continuăm acest proiect, pentru că totodată motivăm ansamblurile de pe sate să scoată din lada de zestre autenticul, astfel putem conserva aceste jocuri. Avem multe obiceiuri în Mureș și ar fi păcat să se piardă. Ar trebui imortalizate, și generația tânără să fie motivată să vadă cum se juca în trecut."

Concluzionând, putem afirma că, timp de două zile, Sala Mare a Palatului Culturii, din municipiul Târgu-Mureș a fost gazda sărbătorii spiritului nostru tradițional, exprimând bucuria, pofta de viață, veselia și vioiciunea noastră.

Identitatea noastră ca popor o menținem doar păstrând vii tradițiile populare, portul specific fiecărei zone, cântecul și dansul popular, pe care suntem datori să le lăsăm moștenire copiilor noștri. 

Lasă un comentariu