EMILIA AMARIEI - când poezia… îți taie respirația!

Distribuie pe:

Vineri, 11 august, la Centrul de Dezbateri Socio-Politice și Culturale „Emil Aurel Dandea" din Târgu-Mureș a avut loc lansarea volumelor de poeme Nu ne mai vrea pământul (debut editorial, 2017) și Datori cu o țară (2017) ale doamnei Emilia Amariei, nemțeancă „ardelenizată", de câteva zeci bune de ani (în prezent, locuiește la Idicel), descoperită, promovată și „debutată" de poetul, publicistul și editorul dr. Nicolae Băciuț, care semnează și prefața primei cărți, cu un text sugestiv, purtând titlul: „Timpul poeziei".

Fișa biobibliografică a autoarei a fost prezentată de istoricul și editorul prof. Dimitrie Poptămaș, președintele Centrului Cultural „Emil Dandea" și al Fundației Culturale „Vasile Netea", iar despre cele două volume de versuri au vorbit poetul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", și poetul Mircea Dorin Istrate, președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, organizație a cărei membră este și autoarea, răsplătită, în cadrul manifestării, cu o Diplomă de suflet ce i-a fost înmânată de președintele asociației. De altfel, Mircea Dorin Istrate este și autorul prefeței celui de-al doilea volum de versuri al Emiliei Amariei, Datori cu o țară, alături de fosta profesoară de limba română a autoarei, dna Lucia Coșulă, de la Liceul „Mihail Sadoveanu" din Borca, pe care dna Amariei l-a absolvit în 1978. Postfața este semnată de scriitorul buzoian Dumitru Dănăilă.

Configurația materiei lirice propuse îmbină incantația și melodicitatea expresiei, cu respectarea rigorilor versului clasic - demers extrem de dificil, în ciuda aparentei ușurințe a versificației. Toposul dominant, înscris, oarecum, în linia tradițională a poeziei ardelene (satul, natura, copilăria), nostalgia raiului pierdut - recuperabil, însă, prin cuvânt -, sentimentul înstrăinării, al însingurării, motivul creației, armonia, durabilitatea și solemnitatea în simplitate a trăirii, puternicul fior religios ce străbate, de la un cap la altul, universul liric al Emiliei Amariei, toate ne plasează în fața unei artiste de mare forță (ea este și cantautoare și interpretă de folclor), al cărei viitor volum, Tăceri răscumpărate, îl așteptăm cu încredere.

...În vremuri nefaste pentru poezie, când podiumurile sunt ocupate de versificatori, poetarzi și poetaștri, poluând mediul cu stihuri „ce din coadă au să sune", era timpul să mai vină… și „timpul poeziei".

Emilia Amariei scrie POEZIE. Emilia Amariei este poetă și punctum.

Lasă un comentariu