JURNALIST ȘI TEOLOG

Distribuie pe:

În plină devenire culturală și spirituală, domnul Dorin Grama, tânărul director al Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu" din Luduș, s-a afirmat, recent, având un larg ecou sufletesc printre enoriașii Ludușului, cu lucrarea „Vremea este a sluji", tipărită de editura Reîntregirea din Alba Iulia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Cartea nu este un debut editorial, fiindcă, până la acest demers, domnul Dorin Grama, licențiat în jurnalistică al Universității București, avea, cu ani în urmă, o bogată activitate publicistică, oglindită în cartea „Călător printre Cuvinte", apărută la editura Mega, din Cluj Napoca, în anul 2010. Cu acel prilej, am recenzat cu îndreptățit optimism, profilul său de jurnalist, în plină afirmare: „Practicând scrisul jurnalistic, în spiritul tradiției presei românești, cu o notă din ce în ce mai definitorie, cu o puternică amprentă particulară, ancorat tot mai profund în realitatea ludușeană, Dorin Grama dovedește, cu acest volum de publicistică, că a ajuns la maturitatea creatoare, fiind un jurnalist cu un stil elevat și cu o anvergurtă tot mai cuprinzătoare a ariilor investigate de condeiul său, ceea ce legitimează optimismul nostru cu privire la evoluția sa ca jurnalist."

Această schimbare de profil creator ar putea să creeze nedumeriri și întrebări legitime, dacă domnul Dorin Grama, recent absolvent al studiilor de masterat în teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul" a Universității București, nu și-ar fi exprimat, în cuvântul său, la lansarea cărții amintite, anumite resorturi intime, lăuntrice ale eului său: mereu atras, încă din pruncie, de tainele iubirii creștine de om și sentimentul de solidaritate cu semenii. De fapt, cartea este axată pe etica slujirii, sau a diaconiei, etica filantropiei și a solidarității. Pentru Dorin Grama, „slujirea" reprezintă una dintre modalitățile concrete prin care se extinde și se adâncește comuniunea umană după modelul comuniunii divine. Prin slujirea creștină crește umanitatea Bisericii, existența umană sporește în plenitudinea ei, spre stadii de progres și noi forme de relații umane. De aceea, Biserica Ortodoxă e deschisă umanității, slujește lui Dumnezeu, dar și oamenilor.

Autorul analizează, pertinent, temeiurile slujirii, misiunea Bisericii Ortodoxe în societatea contemporană, abordarea problemelor vitale ale lumii creștine, iubirea aproapelui.

Prefațatorul cărții, preot Marius Ciprian Pop, afirmă, pe bună dreptate: „Autorul, prin viața lui curată, caracterizată de bună-cuviință și smerenie, ca un creștin trăitor autentic, a simțit nevoia de a lua măsuri pentru a cuceri veșnicia...".

 

Lasă un comentariu