Atelier de Icoane pe sticlă „Icoana - Artă Sacră" în Parohia Dătășeni, Protopopiatul Luduș

Distribuie pe:

În perioada 7 - 10 august 2017, în parohia ortodoxă Dătășeni, din Protopopiatul Luduș, s-a desfășurat Atelierul de Icoane pe sticlă intitulat „Icoana - Artă Sacră", inițiat de părintele paroh Florin Chirilăși coordonat de artistul plastic Paula Stînă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

În cadrul atelierului, un grup de 15 tineri din parohie, cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, au avut ocazia să aprofundeze atât aspecte practice legate de tehnica icoanei, cât și teoretice, referitoare la semnificația și importanța acesteia în cultul și viața Bisericii. Tematica atelierului este dedicată artei icoanei pe sticlă, un meșteșug vechi, întâlnit tot mai rar în zilele noastre și prea puțin cunoscut.

„Pentru a încuraja apropierea cât mai multor copii și tineri talentați, materialele și toate cele necesare desfășurării activității atelierului sunt asigurate de parohie în mod gratuit, fiind obținute printr-un proiect de finanțare obținut de parohia noastră de la Consiliul Județean Mureș", a precizat părintele paroh Florin Chirilă.

„Arta icoanei pe sticlăeste un meșteșug reprezentativ pentru țara noastră, transmis cu sfințenie timp de mai multe generații în familiile de meșteșugari de la sate. Fără prea multă pregătire artistică, aceștia reușeau să pună în culoare învățătura lor de credință doar cu ajutorul talentului cultivat prin exercițiu și muncă. Acest aspect îl urmărim și noi, anume, talentul acesta, fie mult, fie puțin, pe care îl primim de la Dumnezeu, putem să-l înmulțim prin efortul și dăruirea noastră. Tehnica icoanei pe sticlăeste ideală pentru cei începători, întrucât este cu adevărat un meșteșug pe înțelesul tuturor. Ea permite o abordare și o apropiere mult mai ușoară, de universul icoanei, fără pretenții academice. Dacă reușim să stăpânim această tehnică, mai apoi, se va putea face mult mai ușor pasul spre pictarea unei icoane pe lemn, ce presupune o pregătire artistică temeinicăși o înțelegere mai profundă a lucrurilor", a menționat Paula Stînă, coordonatorul Atelierului.

Cu prilejul marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, din 15 august 2017, tinerii din Dătășeni și-au prezentat lucrările într-o expoziție la Biserica parohială, prilej cu care, la finalul Sfintei Liturghii, acestea au fost sfințite de către părintele Florin Chirilă. „Nădăjduim ca expoziția pe care am organizat-o să fie și o încurajare pentru tineri, un semn al susținerii și aprecierii noastre pentru tot ceea ce ei se străduiesc să realizeze cu ajutorul talantului primit de la Dumnezeu", a mai spus părintele Florin Chirilă.

Atelierul iconografic din Parohia Dătășeni, Protopopiatul Luduș, se înscrie în activitățile dedicate Anului omagial al iconarilor și pictorilor bisericești din Patriarhia Română.

 

Lasă un comentariu