De musai ca de bunăvoie! „IMPORTUL" DE MUNCITORI STRĂINI - O NECESITATE ÎN ROMÂNIA?

Distribuie pe:

Deficitul de forță de muncă specializată a ajuns să fie o mare problemă în multe domenii de activitate din România. Peste trei milioane de români sunt plecați la muncă peste hotare. S-a ajuns la un paradox: aducem forță de muncă din țări mai puțin dezvoltate pentru a ocupa funcții pe care ai noștri le refuză sau le ocupă în alte țări pentru salarii și mai mari.

Pentru că țara noastră nu mai are muncitori români, iar firmele caută, unde pot, angajați care să facă treaba, se așteaptă la o invazie de ,,import", pe piața muncii din țara noastră.

Romania este atractivă pentru muncitorii din țări mai slab dezvoltate, iar personalul adus de afară e mai ieftin decât cel autohton.

Foarte mulți dintre străinii care au ajuns să lucreze în România în ultimii 3 ani sunt în județe în care e deficit de muncitori. În Dâmbovița, Caraș-Severin, Vaslui sau Bacău. De aici au plecat foarte mulți români în Spania, Italia sau Marea Britanie și țările nordice.

Firmele se plâng că este criză mare de personal mai ales în hoteluri și restaurante. De asemenea, deficitul de forță de muncă specializată este mare și în domeniul construcțiilor.

China este cel mai mare exportator de muncitori din zona asiatică. Numărul lor crește de la an la an. Firmele mari chinezești își aduc specialiști în IT din țara natală. La fel procedează și sud-coreenii. Indienii lucrează în mai multe domenii, în restaurante, în inginerie de software, telecomunicații, și în consultanță.

Din Filipine vin anual aproape 600 de muncitori, nu sunt numai bone, ci și cameriste, majordomi de hotel, lucrătoare în industria textilă, dar și bucătari pentru că restaurantele asiatice sunt tot mai des întâlnite și la noi.

Numărul lucrătorilor străini nou-admiși pe piața muncii din România se stabilește anual, prin Hotărâre de Guvern.

Guvernul a stabilit pentru anul 2017 un contingent de 5.500 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, respectiv cetățeni ai altor state decât cele membre ale UE sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene.

Din totalul acestora, 3.500 sunt lucrători permanenți, 700 lucrători detașați, 800 lucrători înalt calificați, 200 lucrători sezonieri, 200 lucrători stagiari și 100 lucrători transfrontalieri. 

Lasă un comentariu