Competiția Mondială de Salvare - ediția 2017 ISU „HOREA" MUREȘ - CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ DE DESCARCERARE CATEGORIA „DEVELOPMENTAL"- SCENARIU RAPID

Distribuie pe:

Ediția 2017 a Competiției Mondiale de Salvare a reprezentat un eveniment major pentru sistemul de urgență din țara noastră, fiind implicați în organizare și desfășurare pompieri, medici, asistenți, paramedici, voluntari UPU - SMURD și ISU, elevi ai Școlii de Pompieri Boldești, sponsori și parteneri.

Competițiile World Rescue Challenge reunesc, începând cu anul 1999, cele mai bune echipe de descarcerare și prim-ajutor din lume, care provin din țările mem-bre World Rescue Organisation, la care și România a aderat în urmă cu patru ani.

Rolul acestor competiții este de a dezvolta capacitatea de intervenție, prin învățarea de noi tehnici și prezentarea ultimelor tehnologii în domeniu, de a dezvolta lucrul în echipă și de atenționare asupra accidentelor rutiere și a victimelor produse de acestea.

Cele mai bune echipe de descarcerare și de acordare a primului ajutor calificat din lume s-au întrecut timp de patru zile la Târgu-Mureș. Întrecerea a reunit concurenți și evaluatori din 19 țări, înscrise în World Rescue Organisation.

La categoria „descarcerarea din autovehicule", au intrat în concurs 34 de echipe (formate din șase salvatori), care au avut de parcurs fiecare câte 3 scenarii diferite, respectiv proba rapidă (de 10 minute, cu o singură victimă), proba standard (de 20 minute, cu o singură victimă) și proba complexă (de 30 minute, cu două victime). Scenariile au fost diverse, atent selecționate de către experții World Rescue Organisation, și au testat rapiditatea, îndemânarea, tehnica de descarcerare și modul în care salvatorii au asistat victimele pe timpul operațiunilor.

Ce-a de-a doua categorie a competiției a fost „acordarea primului ajutor calificat" și a reunit 32 de echipe (formate din doi paramedici), care au parcurs proba de traumă standard (timp de 10 minute, cu o victimă) și proba de traumă complexă (timp de 10 minute, cu două victime). Fiecare echipaj a aplicat manevre salvatoare de viață unor victime implicate în accidente rutiere, incendii, căderi cu parapanta, accidente casnice, agresiuni fizice, plăgi împușcate sau alte situații preluate din viața reală.

La toate probele concursului, comisiile de evaluatori au fost formate din specialiști internaționali în domeniul salvării, fiind verificate în detaliu, respectarea procedurilor specifice de intervenție în aceste situații, modul de protejare al victimei, dar și al salvatorilor, prioritizarea acțiunilor la locul evenimentului, precum și progresul echipelor față de competițiile anterioare.

După consultarea fișelor de evaluare, clasamentul final la proba „descarcerarea din autovehicule" a fost următorul:

Locul I - Echipa Bridgend South Wales United Kingdom

Locul II - Hereford and Worcester FRS United Kingdom

Locul III - Meath County FRS Ireland

Echipa ISU Mureș a primit premiul pentru cea mai bună echipă de descarcerare pe scenariul rapid, la categoria „Developmental". Acest premiu se acordă echipei care are o evoluție remarcabilă de la un an la altul.

La proba „acordarea primului ajutor calificat", primele trei echipe clasate au fost următoarele:

Locul I - Plave Bv Praia da Victoria Portugal

Locul II - Hereford and Worcester FRS United Kingdom

Locul III - Hampshire FRS United Kingdom

La festivitatea de premiere a echipelor câștigătoare, a fost înmânată „cheia", echipei din țara care va găzdui anul viitor cea de-a 19-a ediție a Competiției Mondiale de Descarcerare și Prim Ajutor, respectiv Africa de Sud.

Din partea României, au participat echipaje reprezentative ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Alba, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Iași, Mureș, Maramureș și Vâlcea.

Oficialii români și străini, prezenți la eveniment, au apreciat modul în care România a organizat evenimentul din acest an, standardele înalte de calitate și profesionalism fiind atinse. Tododată, organizatorii mulțumesc Primăriei municipiului Târgu-Mureș, Consiliului Județean Mureș și Instituției Prefectului Mureș, pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment de mare anvergură.

Lasă un comentariu