Pentru români, trecerea la moneda euro e doar un vis frumos!

Distribuie pe:

De 10 ani România se află în Uniunea Europeană însă, deocamdată, niciun guvern nu și-a propus o dată precisă de adoptare a monedei euro. Cu un an în urmă, s-a discutat despre 2019 a se întâmpla acest important eveniment, dar autoritățile au decis, nu după mult timp, să nu se mai vorbească despre o dată anume ci, acest deziderat major să se amâne până când România va îndeplini toate condițiile necesare încât economia și populația să nu aibă de suferit, ca urmare a trecerii la moneda euro.

Și astfel, adoptarea monedei europene rămâne un vis îndepărtat, care va deveni realitate cândva, nu se știe când sau dacă el va fi posibil să se înfăptuiască cu adevărat într-un viitor apropiat sau mai îndepărtat.

Responsabili ai Băncii Naționale a României, într-un raport întocmit pe această temă, susțin că avem nevoie de mai mulți ani până să putem face acest pas. În condiția în care „România își va păstra ritmul de creștere economică din perioada 2000-2016, va ajunge din urmă media zonei euro abia peste 27 de ani. Dacă ne propunem să atingem măcar 75% din media zonei euro, avem nevoie de 13 ani". Reducerea duratei de așteptare pentru a se întâmpla acest eveniment „e posibil cu o singură condiție: să avem creștere economică mare și continuă. Profesorul de economie Daniel Dăianu, care este și membru în consiliul de administrație al BNR, consideră că dacă am avea o creștere economică în termeni reali de minim 5%, am avea nevoie de 9 ani. Dacă intervin și alte considerente politice și geopolitice, sigur se poate imagina și un alt timp de parcurgere a acestei perioade".

În schimb Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României susține că: „Cea mai importantă piedică în calea trecerii la moneda euro este prăpastia dintre dezvoltarea diferitelor regiuni ale țării". Acest lucru de care se teme Isărescu este o realitate ce rezultă din contribuția fiecărui județ și regiune cu bani trimiși la bugetul țării. Lider detașat în contribuția cu bani la buget este regiunea București - Ilfov, urmată de regiunea Centru, în timp ce regiunea Sud-Muntenia este ultima în acest clasament. Tocmai sudiștii s-au supărat cel mai tare pe Călin Popescu Tăriceanu, care a propus să fie eliminat venitul mediu garantat, „care este o invitație la nemuncă. Nu putem să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. E preferabil să câștigi un ban muncit decât să stai cu mâna întinsă să primești un ajutor de la stat". Atitudine la care sunt campioni tot mai numeroși locuitori ai județelor sărace din Muntenia și Moldova, care contribuie cu cele mai mici sume de bani la bugetul țării din care li se acordă ajutoare pentru nemuncă. Cu o astfel de atitudine România nu va putea trece la moneda euro în veci, tocmai din cauza „prăpastiei de dezvoltare dintre regiunile și județele țării", cum bine susține Mugur Isărescu.

Fostul premier Sorin Grindeanu, la o reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, a declarat „că trecerea la euro se poate face numai după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre, trecere care să fie cât mai lină pentru cetățeni". De unde venituri apropiate de cele ale cetățenilor din Germania sau Franța, când în România circa 2 milioane de persoane primesc ajutor de la stat pentru nemuncă și pentru a supraviețui.

Răspunsul cancelarului Angela Merkel la întrebarea de ce românii au venituri de câteva ori mai mici decât al germanilor, a fost: „Să muncească și românii ca germani pentru a avea productivitatea lor".

În concluzie, înseamnă că vor trebui să treacă foarte mulți ani până când euro va fi moneda națională dorită și de români.

 

Lasă un comentariu