PARTENERII DE NĂDEJDE AI JANDARMILOR - CÂINII DE SERVICIU

Distribuie pe:

Cine și-l amintește pe ,,Pistruiatul", sigur și-l amintește și pe Calu', câinele vedetă din filmul de televiziune în anul 1973 care, atrăgea atenția cu inteligența și perspicacitatea pe care o avea. Puțini însă știu că, acesta a fost pregătit la Târgu-Mureș, de către plutonier major Ioan Tașcă. Mai mult, celebrul Calu', care a murit la vârsta de 14 ani, este îngropat în curtea IJJ Mureș. Potrivit jandarmilor, Kalo sau Calu' era câine de securitate și avea grad de maior dar, acum, câinii Jandarmeriei nu mai au grade militare, a menționat adjunctul șefului IJJ Mureș, colonel Eugen Todoruț .

Prezentă recent la o demonstrație de dresaj, am fost uimită de dragostea și dăruirea cu care, câinii de serviciu ai Grupării Mobile de Jandarmi ,,Regele Ferdinand" și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Mureș sunt instruiți. ,, Colegii" noștri sunt numiți cei 14 câini care sunt prezenți în misiunile jandarmeriei.

Colonelul Todoruț Eugen, adjunctul comandantului IJJ Mureș, a expus pașii pe care câinii ajung să devină ,,partenerii" jandarmilor în misiuni:

,, În structurile Ministerului Afacerilor Interne, câinii folosiți în serviciu aparțin, în cele mai multe cazuri, rasei Ciobănesc german. În serviciu mai pot fi folosiți și câini aparținând raselor Ciobănesc german, Malinois, Labrador, Rottweiler etc. Noi avem câini din rasa Ciobănesc german. În cadrul celor două unități de jandarmi din județul Mureș regăsim 4 câini de urmă, câte doi la fiecare unitate, și 10 câini de intervenție. În general, la vârsta de aproximativ 5-6 luni, puii sunt preluați de la Centrul Chinologic ,,Dr. Aurel Greblea" Sibiu. De la preluare și până la împlinirea vârstei de 11 luni, se desfășoară, la sediul unităților, faza de predresaj. Urmează cursul de specializare, în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu. Cursul de specializare durează 3 luni pentru specializarea „patrulare-intervenție" și 6 luni pentru câinii specializați în ,,prelucrare urmă". Fiecare curs este structurat pe mai multe module, iar la finalul fiecărui modul câinele este evaluat, stabilindu-se dacă acesta corespunde sau nu specializării. Pentru menținerea câinilor de serviciu în condiții corespunzătoare, personalul care încadrează grupa de conductori câini servicii, execută zilnic antrenamentul acestora", a explicat colonelul Todoruț.

Din prezentările de dresaj pe care le-am urmărit, am observat că există o relație specială între instructor și câine. Din spusele instructorilor, am reținut faptul că, un câine preluat după o perioadă de câțiva ani de dresaj, este reticent cu noul partener și răspunde mai greu la comenzi.

„Cu dragostea de câine te naști. În cadrul Jandarmeriei îi pot mulțumi lui Dumnezeu că m-a ajutat să fac ceea ce îmi place. Câinele m-a învățat loialitatea, acesta este cel mai important lucru pe care îl poți învăța de la un câine. Este un proverb potrivit căruia câinele are toate calitățile omului, mai puțin defectele sale", a declarat plutonier major Călușer Ovidiu, GMJ ,,Regele Ferdinand" din Târgu-Mureș.

Dragostea și răbdarea, îi determină pe instructori, ca în cele mai multe situații, la vârsta de pensionare a câinilor în jur de 10 ani, să își ia acasă câinele pe care l-a crescut, dresat și de care s-a atașat.

„Big are 10 ani și este la vârsta pensionării. Dacă aș avea condiții acasă, l-aș lua. Așa că, este obligația mea morală după ce l-am crescut și l-am format, îngrijindu-l de la vârsta de 9 luni, când l-am primit de la Sibiu, să mă asigur că va avea o bătrânețe liniștită. Și lui îi e greu, și mie. A avut multe misiuni și merită o bătrânețe liniștită", a motivat plutonier ajutant Hartig Miklos, comandantul Grupei Conductori Câini Serviciu din IJJ Mureș.

Locotenentul Anca-Roxana Moțoc, purtătorul de cuvânt al IJJ Mureș, a declarat că cei 14 câini de intervenție, pe care îi dețin cele două unități de jandarmi din Târgu-Mureș - Inspectoratul de Jandarmi Județean Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă - sunt folosiți în special la misiuni de patrulare intervenție.

 

Lasă un comentariu