La Galeria „Deisis", Sabina Purcariu, „Armonii de toamnă"

Distribuie pe:

Născută la Târgu-Mureș, Sabina Purcariu a absolvit Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca, secția Pictură, și Institutul Politehnic Cluj-Napoca, secția Electromecanică tehnologică.

Este membră a UAPR filiala Cluj și a Asociației Artiștior Plastici Mureș din anul 1986. Este membră a Fondului Plastic Brașov și a Kunstverein Passau din Germania.

A urmat cursurile de pictură ale Academia Passau - Germania.

A participat la taberele de creație - pictură din localitățile: Piatra-Neamț, Mangalia, Sovata, Cund, Berghia, Deda Budapesta, Berghia, Passau, Râciu, Belgrad, Bistra Muresului.

A organizat expoziții personale în localitățile: Târgu-Mureș (1988), pe litoralul Mării Negre, Hotel Safir și Cap Aurora (1989), Gledin (1991), Târgu-Mureș (1992), Rimini - Italia (1992), Zürich la City Galerie Kranich (1998), Târgu-Mureș (2001 și 2003), Sighișoara la Muzeul de Artă (2004), Târgu-Mureș (2004), Passau la Galerie Knott (2005), Munchen (2005), Budapesta (2005), Târgu-Mureș (2005), Pecs - Ungaria (2006), Passau Kulturmodell: Kunst Nacht - Offene Ateliers (2006), Sibiu - Galeria Art Vo - Hotel Ana (2006), Bergen-Norvegia Gallery Haganes - Sartor Center (2007), Oslo - Clubul diplomatic (2007), Oslo - Ambasada României (2008), București - Cercul militar - Sala Rondă (2009), Belgrad - Centrul Cultural Francez (2009), Drobeta Turnu Severin - Galeria Angel's Art (2010), Paris - Grand Marche D'art Contemporain - Place de la Bastille (2010), Târgu-Mureș - Hotel Continental (2011), Târgu-Mureș (2012), Târgu-Mureș - Palatul Culturii (2013 și 2014), Târgu-Mureș Lex Art (2014). În 2015 expoziții personale la Prefectură, la Palatul Culturii si la hotel Continental, 2016 art 3f Salon International d'art contemporain Mulhouse Franta, 2017 expozitie la Dej Galeria Frezia.

A participat la expoziții de grup și colective în localitățile: Târgu-Mureș, Piatra-Neamț, Mangalia, Alba-Iulia, Târnăveni, Constanța, Satu-Mare, Reghin, Sighișoara, București, Sibiu, Rimini-Italia, Brașov, Sibiu, Budapesta, Passau, Germania, Oslo, Cluj-Napoca, Paris, Osnnabruck - Germania (2014), Cluj Napoca(2014-2015), Tg.-Mureș-2015, Reghin 2015, Saint Sulpice Pays de Thelle- Grand prix du jury-2016

A obținut premii și distincții la concursurile județene de artă plastică - premiul II și III, premiul revistei Ambasador pentru activitatea artistică din anul 2006.

A fost prezentată în presa locală ,,Cuvântul liber", ,,24 ore mureșene" și ,,Zi de zi", precum și la TVR 1, PRO TV, Național TV, Antena 1 și Televiziunea locală, Radio Târgu-Mureș și revista „Ambasador".

Are lucrări în colecții particulare din România, Italia, Elveția, Germania, Canada, Norvegia, Cehia,Ungaria, Franța, Serbia, Olanda.

Tehnici folosite: pictură de șevalet în ulei, acril pe pânză, carton și sticlă și tehnica mixta in acril.

*

Prezență discretă în viața plastică mureșeană, fără ofensive de cucerire a publicului iubitor de artă, Sabina Purcariu și-a câștigat aprecieri la superlativ pentru o expoziție personală pe care a avut-o în acest an la Dej. Expoziția sa a fost apreciată de o autoritate în domeniu, prof. univ. dr. Negoiță Lăptoiu, care afirma că: „O temeinică analiză a împlinirilor și răsfrângerilor sale picturale consemnează un amplu orizont al inspirației, abordând cu vigoare și lejeritate teme extrase din incitantul caleidoscop al naturii și vieții. O caracteristică și fecundă predispoziție lirică proiectează motivele inspirative în zona unei fabuloase transfigurări de real în univers sub spiritualizat. Drept urmare imginile se trezesc învăluite într-un tumultuos suflu metaforic și simbolic. Domină în toate transpunerile picturale un viguros sens ascensional, de plutire a formelor și sensului existențial într-o cuceritoare impresie de cantonare sub spectrul puritații și luminii.

Demnă de consemnat este și natura personală a limbajului plastic întemeiat pe o pensulație dezinvoltă, cursivă, fundamentat pe un prodigios și rafinat simț cromatic , iubitor de tensiune și freamăt ."

Cu un astfel de „certificat de valoare", Sabina Purcariu propune iubitorilor o nouă expoziție personală, la Galeria „Deisis", de la Palatul Culturii din Târgu-Mureș. Sunt „Armonii de toamnă" care pun în lumină, în sinteză, disponibilitățile unui artist plastic care și-a câștigat încet și sigur un binemeritat prestigiu.

Sabina Purcariu picteză cu dezinvoltură în cele mai variate registre cromatice și compoziționale, când în retorici plastice de largă respirație, când în minuțioase abordări de detalii, relevante în expresivitatea sau simbolistica lor.

Nimic din ceea ce e fascinație a culorii nu-i este străin Sabinei Purcariu, nici când merge pe drumuri/teme bătătorite, nici când îndrăznește să-și traseze propriile sale proiecții.

Acumulările artistice ale Sabinei Purcariu, nespectaculoase în esența lor, au însemnat câștiguri irefutabile, conturând un portret al artistului la maturitate, cu distincție fără stridențe, într-un registru de cel al valorilor.

Indiferent de tehnicile folosite, ea trece probe de abilitate artistică nu la îndemâna oricui, potențându-și limbajul plastic cu cel poetic, într-o evidentă consubstanțialitate.

Nu are rețineri față de noi abordări, care ies din tipare, ieșind din granițele acrylicului, pentru a-și experimenta disponibilitățile în tehnici mixte.

În spațiul de intimidate al Galeriei „Deisis", Sabina Purcariu ne propune o sinteză artistică edificatoare pentru destinul său plastic, convingătoare pentru cele mai rafinate, exigente gusturi.

 

Lasă un comentariu