„MARIS 17", LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

România s-a aliniat demersului global în lupta împotriva terorismului, flagel care apare și astăzi, poate mai mult decât oricând, o amenințare de prim rang pentru securitatea națională și internațională. Țara noastră a avut în vedere o reconsiderare a abordărilor în domeniu, având o abordare coerentă și proactivă, prin perfecționarea instrumentelor aflate la dispoziția autorităților, măsurile întreprinse de autorități și capabilitățile acestora pentru combaterea acestui flagel, asigurând, în același timp, un nivel de securitate și de încredere ridicat pentru proprii cetățeni.

În noiembrie 2001, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a desemnat Serviciul Român de Informații ca autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului. Prin hotărâri succesive, CSAT a aprobat crearea Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului SNPCT, 2002), a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă (CCOA, 2003-interfața SRI în SNPCT) și a Sistemului Național de Alertă Teroristă (SNAT, 2004). De asemenea, în 2004 a fost promulgată legea nr. 535 (ulterior completată), care constituie un important reper legislativ pentru instrumentarea cazurilor de terorism. Astfel, s-a reușit punerea accentului pe cunoaștere și prevenire, contribuind semnificativ în plan internațional la eforturile de combatere a acestui fenomen aflat în proces de acutizare, îndeosebi în plan european.

Exercițiul combinat pe linia intervenției antiteroriste la obiective din competența Jandarmeriei Române, din cadrul ,,MARIS 2017", care se desfășoară timp de trei zile în municipiul Târgu-Mureș, este al 7-lea dintr-o serie de 8 exerciții integrate organizate de Jandarmeria Română.

Scenariul primei zile a fost pus în aplicare în parcarea complexului de retail din strada Secerei; marți, 19 septembrie 2017, începând cu ora 09:00.

Lt. Anca-Roxana Moțoc, purtător de cuvânt - Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Colonel Sabin Motora" Mureș, a detailat scenariul.

,,În prima zi de exerciții, din cadrul ,,MARIS 2017", s-a marcat modul de acțiune al structurilor din cadrul sistemului național de prevenire și combatere a terorismului din România, în cazul descoperirii și intervenției asupra unui colet suspect. (...) A constat în plasarea unei genți, colet suspect, sub o mașină. Un agent de pază din cadrul complexului a sunat la numărul unic de urgență 112, și au fost pe rând alertate structurile din cadrul S.N.C.P.T. Astfel, s-a intervenit cu efective de jandarmi pentru izolarea zonei, s-a intervenit cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș pentru restricționarea zonei, dirijarea traficului rutier și, de asemenea, s-a intervenit și cu ofițeri specialiști din cadrul SRI, pentru intervenția pirotehnică asupra coletului suspect. Coletul a fost detonat, iar după această fază au intervenit criminaliștii din cadrul poliției, alături de colegi din cadrul DIICOT și BCCO, pentru executarea la fața locului (...) S-a urmărit, având în vedere că este un exercițiu, funcționarea în comun și gestionarea cât mai bună a situației, precum operativitatea și celeritatea cu care s-a acționat în cazul de față". Acțiunea a durat aproximativ

60 de minute.

Lasă un comentariu