PERICOL PENTRU COPIII ROMÂNI DIN UCRAINA

Distribuie pe:

Pericolul care se răsfrânge asupra românilor din Ucraina este ca ei să nu mai poată învăța în limba română. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat noua lege a învățământului care restricționează educația în limba minorităților naționale.

Demersurile autorităților de la București pentru respectarea drepturilor la educație în limba română pentru comunitatea românească din Ucraina continuă. Alături de România, Bulgaria, Grecia și Ungaria cer forurilor europene soluții pentru asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor internaționale în domeniu. Toate aceste solicitări vin după ce Parlamentul Ucrainei a adoptat o nouă lege a învățământului care restricționează educația în limba minorităților naționale. Între timp, românii din Transcarpatia, Cernăuți și Odesa sunt îngrijorați că vor dispărea școlile cu predare în limba română și atrag atenția asupra pericolului asimilării.

Ministerul Român de Externe menționează că este esențială respectarea drepturilor la educație în limba română, pentru toate formele de învățământ și respectarea dreptului pe această temă, inclusiv în cadrul comisiei interguvernamentale româno-ucrainiene.

 

Lasă un comentariu