Catalunia - republică independentă??? - În UE, Germania face jocurile, iar Macron îi ține trena neomarxistă

Distribuie pe:

În loc de motto: "Ministerul Afacerilor Externe (MAE) regretă incidentele de duminică, generate ca urmare a nerespectării ordinii constituționale a Spaniei, și reafirmă sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale acestei țări. În acest context, MAE reiterează poziția consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat". (Agerpres)

Votul de duminică al catalanilor pentru independență aduce din nou în discuție problema tuturor regiunilor din Europa în care există discuții despre câștigarea autonomiei. Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, afirmând că locuitorii regiunii și-au câștigat „dreptul să aibă un stat independent, care să ia forma unei republici", separată de monarhia spaniolă. Anunțul a fost primit cu urale și petarde în centrul Barcelonei, unde s-au reunit câteva mii de separatiști. Se creează astfel un precedent periculos. În pofida ciomăgelilor din stradă, au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters. Confruntările între forțele de ordine și separatiști s-au soldat cu peste 700 de răniți. 44 de organizații, printre care principalele sindicate și două asociații pro-independență, au făcut apel la o zi de grevă generală și la mobilizări pentru marți, în Catalonia. Ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, a deplâns, luni, situația, însă a anunțat că mii de polițiști suplimentari trimiși în această regiune vor rămâne mobilizați în nordul Spaniei atât timp cât acest lucru va fi necesar, relatează The Associated Press.

Miroase a votkă și a kalașnikov pe acolo, dar setea de putere nu are margini și, din păcate, iar sunt amestecate nume românești, ca peste tot unde ceva nu e în regulă. Așa suntem noi, băgăreți, probabil! Se pare că, în cazul unei victorii a separatiștilor, prima doamnă a Cataluniei ar deveni o fostă jurnalistă româncă din Tecuci sau Bacău, n-am reținut, nu e relevant!!! În fine.

Românii din Catalonia descriu imagini de groază: „Dacă nu ieșim în grămadă, suntem bine. S-a ajuns deja prea departe cu tot ce se întâmplă aici, atâția răniți. Suntem în 2017, cu democrație și liberă alegere în tot ceea ce vrem să facem. Violența este din partea polițistilor, nu a populației. Ei sunt puși pe bătaie și capete sparte, mâini rupte."; „Nu e lupta noastră"; „E o stare de tensiune combinată cu frică"; „Eu stau în Sabadell, iar aici a fost oribil, oameni bătuți, mâini rupte, capete sparte și altele. Chiar am văzut un video trimis de un coleg de clasă al fiicei mele, unde o directoare a unui colegiu explică modul cum a fost târâtă de către poliție pe scări, după care i-au rupt degetele unul câte unul, intenționat."; „Sperăm să se liniștească și, de mâine, să se reia programul de lucru, să nu continue violența, să nu stăm cu spaima că ne trimitem copiii la școală și ne vin bătuți acasă. Aici, în Sabadell, nu a fost liniște."

Comisia Europeană a îndemnat luni Guvernul spaniol și pe secesioniștii catalani „să treacă rapid de la confruntare la dialog" și a denunțat folosirea violenței în timpul referendumului asupra independenței Cataloniei.

„Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a criticat, pe drept cuvânt, Uniunea Europeană pentru fațada dublă acum, că nu vrea să recunoască Referendum-ul din Spania, unde Catalunia a votat pentru independență față de Spania, și, în urmă cu câțiva ani, Uniunea Europeană a acceptat independența provinciei Kosovo." - notează jurnalistul Petre Mladin. Este un alt aspect al problemei, dar Vucici are perfectă dreptate, demonstrând încă o dată că în politică nu există sentimente, ci doar interese.

Aparent îngrijorată de scandalul catalunez, UE nu ar avea, de fapt, niciun motiv real să fie deranjată de țicneala în trend a unora care își imaginează că își rezolvă crizele, inclusiv cele economice, plonjând cu jucăriile personale în haosul neomarxist, neocomunist, neo… cum vreți dumneavoastră…

După un scenariu bine cunoscut și într-un areal apropiat, separatiștii au adoptat o lege vizând organizarea și încadrarea unei tranziții către un stat independent, care prevede alegerea unei Adunări constituante menită să stabilească noua Constituție, organizarea unui nou referendum pentru aprobarea ei. Vor fi organizate, desigur, alegeri legislative. Dar… „Dintr-un foc, acest nou stat, separat de Spania, care-și va controla frontierele terestre, maritime și vamale, va fi inevitabil exclus din Uniunea Europeană și, prin consecință, din zona euro. De unde si necesitatea creării unei noi monede." O ieșire din UE va antrena, teoretic,  și o ieșire din spațiul Schengen. Dar cine să se mai gândească.

„O separare de Madrid ar putea avea, apreciază observatorii, consecințe grele pe plan economic, chiar dacă provincia este una din cele mai bogate ale țării, dar având ca punct slab o importantă datorie publică: 35,2% din PIB, ceea ce o face a treia cea mai îndatorată regiune din Spania, în primul trimestru al acestui an. Ministrul spaniol al Economiei estimează că o Catalonie independentă și-ar putea vedea PIB-ul să scadă cu un procent de 25%-30%, iar somajul să se dubleze. La ora actuală, rata șomajului este de 13,2% în Catalonia, spre deosebire de 17,2 la nivel național. Boicoturi, relocări de mari întreprinderi sau bănci sunt prevăzute. Bruxelles va instaura taxe pe produsele catalane, fiind produse non-UE iar catalanii vor proceda, bineînțeles, invers. Sunt estimate și masive pierderi turistice, în condițiile în care, având un oraș ca Barcelona și plajele din Costa Brava, Catalonia este regiunea spaniolă care atrage cei mai multi turiști străini (peste 18 milioane, în 2016). Aeroportul din Barcelona, al doilea ca marime după cel din Madrid,  este extrem de frecventat de companiile low-cost, anul trecut primind peste 44 milioane de pasageri. Portul din Barcelona este al treilea al Spaniei, ca volum de mărfuri, dar și unul din cele mai importante porturi ale Europei pentru croaziere." Dar cine să se mai gândească la asemenea „fleacuri"? Temperamentul iberic, sângele iberic (fie el și amestecat!) și gărgăunii mobilizează revoluționar masele.

Preconizat și încurajat, desigur, de „alte glasuri din alte încăperi", jocul a prins mulțimile flămânde și gălăgioase. Principiul „divide et impera" a funcționat de când lumea, iar turma - odată pornită - intră în cădere liberă mai ceva decât piesele de domino și n-o poți stăvili decât dramatic, violent, cu sânge și moarte, după cum s-a văzut de fiecare dată. Iar frica păzește pepenii și astupă gurile gălăgioase, de obicei târziu sau prea târziu. În fața pasivității poliției catalane, care, firesc (oameni suntem!), oscila între datoria impusă de stat și legăturile cu populația locală, Poliția Națională și Garda Civilă au intervenit cu brutalitate, în forță, pentru a împiedica desfasurarea referendumului organizat în Catalonia, sute de persoane care doreau să participe la acest vot interzis de Madrid fiind rănite.

Joan Barata, un expert internațional în probleme de libertăți civile, a vorbit, duminică, la Antena 3, despre referendumul din Catalonia pe tema independenței: „Astăzi am văzut că au avut loc violențe pe străzile Barcelonei, iar acest lucru este practic un eșec al democrației spaniole. După 40 de ani, cred că Spania nu a reușit să facă față celei mai mari crize constituționale cu care s-a confruntat țara. Sunt de părere că mai multe greșeli făcute de ambele părți au dus la crearea situației de față", a spus Barata. Potrivit lui, „liderii europeni trebuie să convingă guvernul spaniol să facă niște pași politici pentru a rezolva problema. Altfel, problema s-ar extinde și ar putea avea implicații care trec dincolo de granițele Spaniei".

Da, „după ploaie, chepeneag"! În politică nu există sentimente, ci doar interese!

Revin la textul dureros al lui Petre Mladin, fiindcă istoria se repetă și fiindcă suntem prea mici pentru un război atât de mare, precum niște biete zaruri rostogolite de mai-marii lumii, la ceas de taină și vrajbă, pe acoperișul fierbinte al istoriei.

„Întrebarea fiecărui cetățean din Serbia pentru Uniunea Europeană este: «Cum este posibil că, în cazul (de față), Referendumul din Catalonia de independență nu este valid, dar independența lui Kosovo a fost permisă chiar și fara Referendum?» - a spus Vucic. - «Cum ați proclamat voi secesiunea lui Kosovo să fie legală, chiar și fără Referendum, și cum cele 22 de țări europene au legalizat această despărțire, în timp ce a încălcat legea Uniunii Europene, propiile sale principii de lege?! Acesta este un exemplu de standard dublu și ipocrizie în politica internațională.» - a mai spus Vucic. Trebuie amintit că, din cauza acestui incident, fosta țară Yugoslavia a fost bombardată și distrusă de SUA și aliații «pașnici». SUA și NATO nu au avut mandat ONU, deci bombardarea a fost ilegală prin actul de agresiune militară, iar pentru genocidul și crimele împotriva umanității comise de americani și aliații lor, nu au fost vreodată aduși în fața Tribunalului Internațional de Justiție. Statisticile din Serbia spun că SUA și aliații lor NATO au ucis 2.500 de civili, inclusiv 89 de copii. Numarul cazurilor de cancer s-a mărit cu 30% din cauza bombelor aruncate zilnic, timp de 3 luni de zile. Podul din orașul Novi Sad, unde oamenii se plimbau la o seară de romanță, a fost bombardat de americani, insinuând că a fost un punct strategic.  Tot americanii au bombardat un autobuz care ducea 40 de muncitori la lucru. Americanii au spus că erau bandiți. Tot americanii au bombardat și stația de televiziune din Beograd, deoarece spuneau că face «propagandă».  Tot americanii au bombardat și Ambasada Chinei, scuzându-se că au avut o hartă veche GPS. Copiii și acum se nasc în Serbia cu malformații. Președintele Serbiei, Milosovich, a fost arestat și dus la Tribunalul de la Haga, pentru că și-a apărat țara sa de atacurile armate ale imperialiștilor. El a murit în închisoare. Post-mortem, verdictul Tribunalului a fost: NEVINOVAT. Prea târziu. (2 Octombrie 2017)"

Vorbim despre Catalunia? Despre Kosovo? Despre Siria? Libia? Ucraina? Despre ce să mai vorbim? Despre „unde mai fugim de-acasă"? Mai bine despre timpul probabil: vremea se Răcește. Și ea!

 

Lasă un comentariu