Frumusețile României Crucea de pe Caraiman - monument închinat eroilor

Distribuie pe:

Viața culturală extrem de bogată și variată a orașului Bușteni, precum și existența unor obiective culturale, istorice și religioase, impun dezvoltarea unui turism cu valențe culturale. În orașul Bușteni sunt câteva obiective de real interes cultural și turistic. Crucea Eroilor Neamului, cunoscută mai degrabă sub denumirea de „Crucea de pe Caraiman", este construită din inițiativa reginei Maria, între anii 1926 și 1928, la o altitudine de 2291 de metri. În memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, regina Maria a dorit să se realizeze acest monument astfel încât să fie văzut de la o distanță cât mai mare. Dimensiunile crucii de pe Caraiman sunt generoase, aceasta având 28 de metri înălțime, iar brațele măsurând câte 7 metri. Deși Caraimanul are un vârf mai înalt decât cel pe care a fost construită crucea (vârful principal având 2325 de metri), s-a ales al doilea vârf pentru că oferea o mai bună vizibilitate de la distanță, frumosul monument putând fi văzut de la zeci de kilometri de pe Valea Prahovei atât ziua, cât și noaptea, când crucea este luminată.

Crucea aceasta a fost construită direct în stâncă, iar la doi ani de la inaugurare, în 1930, i s-a adăugat un soclu în care a fost instalat un generator de curent care furniza energia necesară celor 120 de becuri de 500 w care o făceau vizibilă, mai târziu fiind branșată la rețeaua locală de electricitate.

Monumentul a fost construit din traverse metalice nituite de către Societatea Cultul Eroilor, dar și cu ajutorul a numeroși tineri. Materialele folosite au fost urcate pe Caraiman cu ajutorul carelor trase de boi, iar pe cărările mai înguste s-au folosit cai și măgari. Ruta era: Gara Bușteni - Sinaia - Vârful Păduchiosul - Vârful Dichiu - Platoul Bucegi - Vârful Caraiman.

Unele piese mai grele au fost transportate cu funicularul Fabricii de Hârtie.

În perioada comunistă, crucea de pe Caraiman s-a aflat în pericol, urmărindu-se tăierea brațelor ei și montarea în vârful stâlpului a unei stele roșii în cinci colțuri, un simbol comunist. Din fericire nu s-a reușit acest lucru, crucea rămânând intactă, dar luminile nu mai erau aprinse decât în perioada sărbătorilor Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Înălțarea Domnului.

După Revoluția din 1989 s-a lucrat la refacerea instalației electrice, s-au tras alte cabluri, iar în anul 2004 instalația cea nouă a fost pusă în funcțiune prin racordarea la rețeaua de electricitate a orașului Bușteni, în grija căruia se află și astăzi acest monument dedicat eroilor Primului Război Mondial.

 

Lasă un comentariu