GRAV! TOT MAI MULȚI ADOLESCENȚI AJUNG LA SPITAL ÎN COMĂ ALCOOLICĂ

Distribuie pe:

Potrivit ultimei cercetări realizate în cadrul Proiectului European de Cercetare în Școli privind Consumul de Alcool și alte Droguri (ESPAD), 78% dintre adolescenții români, în vârsta de 16 ani, au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică, iar, săptămânal, doar la Centrul Național Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București, ajung, în medie, doi adolescenți cu vârste între 12 și 13 ani, fete și băieți, în comă alcoolică!

Același studiu atestă că 35% dintre minori manifestă un obicei de consum de până la cinci băuturi alcoolice la o ocazie. Acest tip de consum se regăsește la 42% dintre băieți și la 27% dintre fete.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește riscul de dependență și semnalează ca factor declanșator consumul în cantități mici, de la o vârstă fragedă. Dacă vârsta de consum inițial este de 14 ani, riscul este de 4 - 5 ori mai mare să se dezvolte o dependență de alcool, față de cei care încep să consume la 19 ani.

“Luând în considerare amploarea fenomenului la noi în țară, vârsta scăzută a celor care ajung să consume alcool și, nu în ultimul rând, efectele grave ale consumului asupra vieții adolescenților, cât și a familiilor din care fac parte, trebuie să fim conștienți că, după familie, școala este cea de-a doua instanță de socializare și are o responsabilitate majoră în educarea, formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor, precum și în prevenirea comportamentelor negative ce pot să apară la vârsta adolescenței.

Nu există niciun tip de alcool mai puțin nociv în cazul copiilor și al adolescenților. Alcoolul este nociv și toxic pentru ei. Vorbim despre niște organisme care sunt în creștere, în proces de dezvoltare. Până la 18 ani, copilul nu ar trebui să consume alcool.

A-i învăța pe elevi cum să reziste la presiunea anturajului și să facă față tentațiilor, a le oferi informații pe baza cărora să ia decizii în cunoștință de cauză, a-i face să înțeleagă consecințele și pericolele la care se pot expune, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care părinții și profesorii le pot atinge, prin implementarea unui model de educație preventivă eficientă și de calitate”, a declarat dr. Gabriela Nițescu, toxicolog, coordonator al Asociației Toxapel, citat de adevarul.ro.

În acest sens, Spirits România, asociația reprezentativă a producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, împreună cu Federația Română de Fotbal și Mega Image, a lansat campania de informare și educare “Rămâi în joc! Adolescență fără alcool!”.

Cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, campania din acest an oferă suport cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și consilierilor școlari din cadrul cabinetelor de asistență psihopedagogică, prin elaborarea unui ghid, care va fi lansat în 5 iunie 2019.

Lasă un comentariu