1,8 miliarde euro sprijin financiar pentru fermieri

Fermierii vor beneficia de sprijin financiar de aproximativ 1,8 miliarde de euro. Plăți pentru ajutoare în agricultură au fost aprobate, recent, în ședința de Guvern.

Plățile directe în sectorul vegetal sunt: schema de plată unică pe suprafață, în cuantum minim de 97,2452 euro/ha; plata redistributivă - 5 euro/ha pentru primul interval - 1-5 ha inclusiv și 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv; plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire - 57,1745 euro/ha; plata pentru tinerii fermieri - 24,3113 euro/ha.

La nivel național, suma totală necesară aplicării schemelor de plăți directe în sectorul vegetal este de 1,574 miliarde euro, din care 919,14 milioane euro pentru schema de plată unică pe suprafață, 97,07 milioane euro pentru plata redistributivă, 540,4 milioane euro pentru plata pentru înverzire și 18,01 milioane euro pentru tinerii fermieri.

Ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic

În cursul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat și plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plată 2017, astfel: 24,08 milioane euro pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte; 101,2 milioane euro pentru sectorul carne, specia bovine; 50,78 milioane euro pentru speciile ovine/caprine.

Calculul cuantumului acestor ajutoare se face prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.

Totodată, Executivul a aprobat Plafonul de 48,5 milioane euro, aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017. Cu-antumul pentru această schemă se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Plăți în avans

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură poate acorda, începând cu 16 octombrie, plăți în avans în cadrul tuturor schemelor de plăți, iar începând cu data de 1 decembrie va efectua plățile corespunzătoare diferenței între cuantumul calculat și acordat în avans și plafonul financiar al fiecărei scheme, în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Plățile se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anii 2017 și 2018. Plățile se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 10 octombrie 2017, se arată într-un comunicat de presă al MADR.

Lasă un comentariu