SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

SEARA DUHOVNICEASCĂ organizată de Protopopiatul Ortodox joi, 28 septembrie 2017, în contextul generos al „Anului comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română" a adunat în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din Luduș, o mulțime de dreptmăritori creștini din oraș, mireni și preoți din parohiile protoieriei Luduș, invitați de seamă, cu toții participanți la o strălucită lecție de credință și patriotism.

Din conferința „Mărturisitorii români ai lui Dumnezeu, din perioada comunistă. Părinții de la „Rugul aprins" și lumina credinței lor", susținută de teologul Dr. Stelian Gombos, consilier al Secretariatului General pentru Culte București, textele selectate din creația poetului Vasile Voiculescu, rugăciunile cântate de preotul Ioan Marin, din Sfântul Gheorghe-Covasna și din cuvântul de învățătură al părintelui protopop Lucian Voșloban, participanții la seara duhovnicească au redescoperit adevăruri despre rezistența neomartirică a slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române, în anii comunismului ateu (1945-1989), a intelectualilor din elita culturii române, care au învățat de la înaintași să iubească și să apere, până la sacrificiul de sine, credința strămoșească, Biserica lui Dumnezeu, Neamul și Țara, despre atacurile postdecembriste împotriva Bisericii Ortodoxe ale urmașilor torționarilor comuniști și ale intelectualilor politruci, adevăruri ascunse sub obrocul indiferenței vinovate, au învățat că Biserica este, în comuniune, a poporului mirean și a preotului, care, împreună, trebuie să o apere, apărând astfel principiile moralei creștine și valorile naționale.

DĂNUȚ BORBIL, sportivul ludușean cu brațe de oțel, cu multe titluri de campion zonal, național, balcanic, european și mondial, a fost primit miercuri, 27 septembrie 2017, într-o vizită protocolară, la Primăria Luduș. În timpul ceremonialului oficial, primarul orașului, domnul Ioan Cristian Moldovan, însoțit de consilierii prof. Liviu Botezan și jr. Sebastian Căpușan, l-a distins cu PLACHETA și DIPLOMA DE ONOARE, însemne ale reconfirmării prețuirii de care sportivul de performanță se bucură în orașul natal. Evenimentul a fost ocazionat de noul titlu de vicecampion mondial obținut de Dănuț Borbil la Campionatul Mondial de Skandenberg, care a avut loc la Budapesta (Ungaria), între 2 și 9 septembrie 2017. După înmânarea distincțiilor, domnul primar a declarat: „Sunt onorat și deosebit de emoționat că am primul prilej din cariera mea de primar să acord o distincție unui ludușean campion mondial. Te răsplătim pentru că faci cinste comunității din care te-ai ridicat în viață și pentru că reprezinți identitatea și imaginea comunității ludușene în lume. Te rog să apelezi la sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Luduș. Te vom sprijini permanent ".

TOAMNA LUDUȘEANĂ (29, 30 septembrie, 1 octombrie 2017), organizată de Primăria și Consiliul Local Luduș, în parteneriat cu Asociația Culturală Tradițional de Transilvania, din Cluj Napoca, a fost, ca și în anii anteriori, o sărbătoare comunitară reușită. De binefacerile ei s-au bucurat numeroși ludușeni, interpreții de folclor (muzical și coregrafic), producătorii agricoli care și-au expus spre vânzare bogățiile toamnei din propriile ferme și gospodării, comercianții cu tarabe, patronii de instalații din parcul de distracții.

În prezența oficialităților, senator Horea Soporan, deputat Dinu Socotar, vicepreședinții CJ Mureș, Ovidiu Dancu și Alexandru Câmpean, a doamnei Cristina Ilie, secretara Cancelariei Prefecturii Mureș, Ioan Cristian Moldovan, primarul Ludușului, Kis Istvan, viceprimar, Vasile Stoica, noul comandant al Poliției Luduș, a consilierilor prof. Liviu Botezan, jurist Sebastian Căpușan, Gelu Puia, a primarului comunei Cuci, Ilie Șuta, sărbătoarea a început cu parada ansamblurilor folclorice, a carului alegoric și a flăcăilor călăreți, a continuat cu vizitarea standurilor și cu prezentarea programului cultural pentru toate cele trei zile, de către talentata și neobosita actriță a cuvântului vorbit Elisa Cantemir.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE a fost sărbătorită luni, 2 octombrie 2017, printr-o festivitate de amploare organizată de Primăria și Consiliul Local Luduș la Restaurantul Romeo și Julieta și moderată excelent de domnul Mihai Nașca, realizator TV, din Târgu-Mureș.

Au participat 350 de ludușeni, persoane de vârsta a treia, consilieri locali și invitați. Cuvântul de deschidere a fost rostit de domnul primar Ioan Cristian Moldovan: „Sunt onorat că, împreună cu dumneavoastră și cu distinșii invitați din Târgu-Mureș, sărbătorim Ziua Persoanelor Vârstnice. Noi, tinerii, avem datoria să vă ajutăm, să vă oferim clipe de bucurie pentru că fără dumneavoastră noi nu am fi ajuns aici și nici nu am fi fericiți. Vă felicit! Sunteți modele pentru noi ". Mesaje de salut au prezentat domnul Sorin Savu, director la Prefectura Mureș, domnul Ferencz Peter, președintele Consiliului Județean Mureș (în limbile română și maghiară), Ovidiu Dancu, vicepreședinte al CJ Mureș, fost primar al Ludușului.

Revenind, domnul primar I.C. Moldovan, ajutat de domnii Kis Istvan, Liviu Botezan, Sebastian Căpușan, Mihai Nașca, de doamnele Nicoleta Loza și Delia Străin, a înmânat DIPLOME DE FIDELITATE, premii consistente în valută românească și bogate buchete de flori cuplurilor familiale ajunse la vârsta Nunții de Aur: Magyari Ioan și Iuliana, Deteșan Iosif și Ana, Anca Ștefan și Maria, Călugăr Ioan și Silvia, Șipoș Vasile și Doina, Buha Doroftei și Lucreția, Nagy Iosif și Viorica, Fekete Ioan și Viorica, Mătieș Dumitru și Letiția, Babă Nicolae-Ioan și Virginia, Vancea Iacob și Elena, Tîț Vasile și Elisabeta, Poruț Octavian și Dorina, Șuta Simion și Maria, Brudan Stelian și Iulica, Păcurar Ioan și Maria, Rus Vasile și Natalia, Oltean Vasile și Maria, Găbudean Laurean și Iorgula, Șofron Ioan și Eugenia, Câmpean Pavel și Rodica, Szabo Eugen și Maria, Kovacs Ioan și Irina, Lapoși Arpad și Maria, Brustur Emil și Viorica, Șipoș Iuliu și Iuliana, Andrei Teodor și Lucreția, Săvâșcă Gheorghe și Viorica.

În deschiderea celei de-a doua părți a sărbătorii, sfințiții părinți protopop ortodox Lucian Voșloban, venerabilul părinte protopop pensionar Iuliu Bacali și preotul reformat Czirmay Levente au oficiat, în limbile română și maghiară, slujba de binecuvântare. Mâncare, băutură, muzică de petrecere și reprize de dans (popular românesc sau maghiar și de societate) au fost după pofta tuturor și a fiecăruia în parte, până la finalul sărbătorii, aproape de ora înserării.

TROFEUL „ELLA KOVACS", organizat de Consiliul Județean Mureș, Primăria și Consiliul Local Luduș, Asociația Atletic Club Sportiv Luduș, ediția a XIII-a, va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, concurs la care s-au înscris deja mulți copii, juniori și veterani din mai multe județe ale României.

PĂRINTELE PROTOPOP LUCIAN VOȘLOBAN îi invită pe ludușeni să participe sâmbătă, 21 octombrie 2017, la EXCURSIA DE O ZI pe traseul pelerin Alba Iulia, Mănăstirea Pătrunjeni și Mănăstirea Râmeț. Înscrierile se fac personal, la sfârșitul slujbelor religioase din programul liturgic al perioadei 4-16 octombrie a.c., la Biserica protopopială „Sfinții Apostoli Petru și Pavel". 

Lasă un comentariu