În curând: Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului (15-20 august 2023)

Distribuie pe:

“Unul din sensurile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este și acela de a fi împreună, pentru a auzi glasurile celorlalți ca ecou în inima noastră, pentru a pune întrebări și a auzi răspunsuri... Niciun om care pășește pe ușile Parlamentului, ale Palatelor Victoria și/sau Cotroceni nu va mai putea pretexta, de aici înainte, că nu știe ce se întâmplă, că nu știe ce trebuie făcut”, afirmă, într-un interviu acordat nouă, DRAGOȘ BURGHELIA, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Cu puțin timp înainte de a începe cursurile UNIVERSITĂȚII DE VARĂ DE LA IZVORU MUREȘULUI, am stat de vorbă cu organizatorul principal al acestei manifestări culturale, Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu intenția de a afla mai multe amănunte despre desfășurarea Universității.

- Domnule Dragoș Burghelia, nu peste mult timp vor începe cursurile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului. Care sunt tematicile principale din acest an?

- Printre subiectele care vor fi abordate pe parcursul Universității de Vară de la Izvoru Mureșului din acest an menționăm: “Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș”; “Necesitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România”; “Provocări privind păstrarea identității românilor din Ucraina, Serbia și Bulgaria în contextul actual” și multe altele.

- Aveți cumva stabilit programul pe zile și pe tematici?

- Dat fiind faptul că anul acesta avem bucuria de a organiza ediția specială cu numărul XX, programul a fost gândit pentru a fi cât mai atractiv și intrigant pentru participanți. Așadar, în fiecare zi vom dezbate o serie de subiecte concentrate pe tematici mari, precum situația românilor din Covasna, Harghita și Mureș, dar și a comunităților românești din afara granițelor și ne referim, în mod deosebit, la regiunile istorice, precum Basarabia, Nordul Bucovinei, precum și a românilor de la sud de Dunăre, din Timoc, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și Grecia. Astfel vom avea parte de prezentări din partea unor profesori universitari, academicieni, reprezentanți ai societății civile, activiști și oameni din tot spectrul politic.

- Ce vă propuneți să realizați la ediția din acest an?

- Precum în fiecare an, dorim să atragem atenția asupra problemelor cu care se confruntă românii din județele Harghita, Covasna și Mureș, dar, totodată, ne dorim să analizăm și situația comunităților românești din afara granițelor, mai ales în acest context geopolitic complicat. Subliniem faptul că Universitatea a ajuns la ediția cu numărul XX, iar continuitatea și excelența în organizarea acestui eveniment reprezintă o tematică importantă pentru ediția din acest an. Dorim să transmitem un mesaj ferm opiniei publice din România și să aducem din nou în dezbaterea publică problematica acestor comunități românești, care se simt abandonate de statul român și de oficialii care ar trebui să le protejeze de fapt.

- Pe cine ați invitat să participe Universitatea de la Izvoru Mureșului?

- La ediția din acest an vor fi prezenți aproximativ o sută de tineri din județele Covasna, Harghita și Mureș cu rezultate deosebite la învățătura, participarea acestora fiind oferită în mod gratuit de către organizatori, drept răsplată pentru efortul și realizările academice ale elevilor din inima României.

Lor li se vor alătura tineri români din regiunile istorice precum Basarabia, Nordul Bucovinei, Timoc, Serbia, Bulgaria, Albania și Macedonia. La data deschiderii lucrărilor Universității vor fi prezenți deputați și senatori din Parlamentul României, reprezentanți ai Guvernului României, prefecți, primari ai localităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, aleși locali, lideri ai societății civile din România și din afara granițelor, precum și numeroși români din întreaga țară.

- Ați gândit cumva, pentru participanți, și un program pentru petrecerea timpului liber?

- Desigur, în fiecare seară, programul va cuprinde o serie de activități de relaxare sau divertisment, astfel ca tinerii să se bucure de un timp plăcut și constructiv. Enumerăm printre acestea chiar desfășurarea, în premieră, a unui meci demonstrativ de oină, prin colaborarea cu Federația Română de Oină. Astfel, tinerii participanți vor redescoperi sportul nostru național și se vor putea implica apoi în a învăța regulile de bază, jucând chiar alături de profesioniști.

De asemenea, vom avea parte de două seri tradiționale cu interpreți și artiști din Transilvania, Bucovina de Nord și diferite alte regiuni etno-folclorice. Ne dorim să promovăm astfel valorile tradiționale și să ne bucurăm cu toții de cultura noastră populară.

Vom avea, de asemenea, parte de activități sportive, drumeții montane, jocuri de societate și vizionări de film în aer liber. Așadar, un program complex și diversificat, prin care vom îmbina utilul cu plăcutul.

- Din experiența ultimilor ani, deși invitați, politicienii nu prea s-au înghesuit să participe la cursurile Universității! Îi veți invita și în acest an?

- Cu toate că au fost, într-adevăr, unele reticențe, noi ne-am făcut datoria, astfel că absolut toate partidele parlamentare au fost invitate pentru a-și delega participanți. A fost comunicată invitația și Primului Ministru al României, dar și Președinției. Totodată, au fost contactați aleși locali, reprezentanți ai partidelor din cele trei județe, deputați, senatori, prefecți și numeroase alte persoane din administrația publică locală.

Ne dorim să avem alături de noi reprezentanți ai românilor, indiferent de apartenență politică deoarece Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului transcende micile interese politice și are drept scop promovarea românismului și protejarea comunităților românești de pretutindeni.

- Care sunt scopurile pentru care organizați Universitatea de Vară?

- Din Transilvania, respirația românilor de peste granițe se simte mai ager și mai aproape, pentru că noi, cei de aici, știm cât de rece poate fi aerul propriei țări când ești lăsat, uneori, singur. Prin urmare, ideea unei Universități de Vară a Românilor de Pretutindeni n-a răsărit din întâmplare în mintea fraților din Harghita,Covasna și Mureș și nu din hazard s-a propagat în acțiunea unor oameni de peste munți, care și-au amintit în clipe de cumpănă istoria veche a românilor din Curbura Carpaților. La vremea cuvenită a venit “implicarea ziditoare” a Bisericii și a unor foruri civice din București și Sibiu. Cu timpul, dintr-o activitate militantă, Universitatea a devenit o construcție intelectuală de anvergura Școlii de Vară de la Vălenii de Munte.

Pe lângă multe altele, unul din sensurile Universității de la Izvoru Mureșului este și acela de a fi împreună, pentru a auzi glasurile celorlalți, ca ecou în inima noastră, pentru a pune întrebări și a auzi răspunsuri. Ajunsă la cea de-a XX-a ediție, Puterea are în față și întrebările și răspunsurile, formulate adesea tot de cei care au întrebat, sub formă de soluții pentru problemele lor și ale noastre. Niciun om care pășește pe ușile Parlamentului, ale Palatelor Victoria și/sau Cotroceni nu va mai putea pretexta, de aici înainte, că nu știe ce se întâmplă, că nu știe ce trebuie făcut. Așa cum nu mai pot uita că faptele lor de oameni politici responsabili sunt așteptate cu răbdare și nedumerire de 30 de ani. Cu răbdare pentru că n-avem încotro și cu nedumerire pentru că au întârziat atâta amar de vreme. Adică de o generație.

- În ce perioadă se vor desfășura cursurile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului și în ce loc anume, în ce locație?

- Anul acesta, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului va avea loc în perioada 15-20 august 2023, activitatea va debuta prin participarea la slujba arhierească oficiată de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Ortodox al Covasnei și Harghitei, la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” cu ocazia hramului din data de 15 august, aceasta fiind una din marile sărbători ale creștinilor din România. Lucrările Universității se vor desfășura mai apoi în Complexul Sportiv Național “Izvoru Mureșului”, continuând astfel o colaborare excelentă și o tradiție de durată alături de domnul director Gavril Chindea.

Aurel Rațiu

Lasă un comentariu