CHIRURGIA CHIMICĂ REPARĂ MUTAȚIILE PERICULOASE DIN EMBRIONUL UMAN

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Universitatea Sun-Yat, citați de descopera.ro, susțin că, în premieră mondială, prin utilizarea unei proceduri cunoscute sub denumirea de chirurgie chimică, au reușit să corecteze mutațiile periculoase din embrionul uman.

„După studii de peste zece ani, am reușit să reparăm gena care duce la apariția unei boli sanguine grave, provocată de o greșeală din codul ADN, prin dezvoltarea mai multor instrumente puternice pentru modificarea codului genetic, cea mai cunoscută fiind Crispr-Cas9.

Metoda noastră utilizează enzime pentru realizarea unor tăieturi precise în genele deteriorate pe care corpul le poate repara. Pentru a realiza experimentele, am creat un grup de clone ale embrionilor, prelevând probe de piele de la pacienți cu beta talasemie. Următorul pas a fost îndepărtarea nucleului din ADN și amplasarea lor în ovulele donatorilor, al căror nucleu propriu a fost îndepărtat. Ovulul s-a dezvoltat într-un embrion purtător al mutației beta talasemiei. Pentru editarea ADN-ului, am utilizat enzime, prin intermediul cărora a fost schimbată câte o bază pe rând.

Astfel, am constatat că oamenii sunt purtători a două variante ale fiecărei gene și, în majoritatea cazurilor, ambele versiuni trebuie să fie sănătoase pentru ca boala să fie evitată.

Timp de mai mulți ani, am considerat că editarea genetică directă este un fapt al viitorului, însă acum viitorul este aici. Cercetarea noastră prezintă o tehnică avansată de modificare a bazelor din ADN, prin chirurgie chimică", explică specialiștii chinezi. 

Lasă un comentariu