Ne-am interesat pentru dumneavoastră! Alunul - o specie nuciferă de viitor

Distribuie pe:

Fructele alunului sunt plăcute la gust și pot fi consumate în stare proaspătă, prelucrate în produse de cofetărie sau sub formă de uleiuri. Datorită conținutului mare de săruri minerale, proteine și vitamine, este un aliment benefic pentru organismul uman. Este o specie pomicolă puțin pretențioasă față de sol și condițiile de cultură, fiind recomandat în toate zonele din țară. În ultimii ani, cultura alunului câștigă teren și în județul Mureș, mult mai rentabilă decât cultura nucului, deoarece rodește după 4 ani de la plantare, iar din anul 6 se pot obține producții de peste 2000 kg/ha. Dacă fructele de alun se exportă, prețul la fructele de alun ajung de la 3 euro până la 30 euro/kg.

Având în vedere că în județul Mureș, alunul se poate cultiva cu succes în toate microzonele, de la munte până în zona Câmpiei Transilvaniei, cei interesați de această cultură pot planta din toamnă puieții de alun, 760 puieți/ha, la o distanță de 4 m între rânduri și între plante. Valoarea unui puiet de alun este în jur de 12 lei/bucată și se pot procura de la Pepiniera Cornești, din județul Gorj.

Lasă un comentariu