Vin chinezii în România!

Distribuie pe:

Chinezii, mai exact companiile chineze, sunt tot mai hotărâți să vină cu afaceri în Europa, să cumpere firme de importanță strategică. China Energy Company Limited - CEFC a făcut achiziții în Cehia, de curând au venit și în România, urmează Serbia. Compania chineză are planuri mari de dezvoltare în Europa, mai ales în domeniul energiei.

La noi a cumpărat 51% din acțiunile KMG Internațional, fostul Rompetrol Grup, vândut de Dinu Patriciu kazahilor în urmă cu nouă ani. Compania chineză urmează să plătească companiei de stat KMG din Kazahstan, suma de 680 de milioane de dolari, care a achitat lui Dinu Patriciu (la vânzare) 1,6 miliarde de dolari pentru 75% din acțiuni, în condițiile în care, în 2007 Rompetrol grup a fost evaluat la două miliarde de dolari. În anul 2009 compania kazahă a preluat și restul de 25% din acțiuni.

În articolul publicat în revista Capital despre această tranzacție, se arată că: „Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC și KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG Internațional o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice. Conform înțelegerii dintre KMG-CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații. Astfel, aceasta va efectua investiții în dezvoltare de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului mătăsii, se menționează în comunicatul remis de KMG. Chinezii și kazahii promit că vor derula investiții strategice în sectorul energetic, că vor extinde rețeaua de benzinării, vor investi în logistică pentru sectorul downstream și vor evalua oportunități în zona achiziții de drepturi asupra resurselor de petrol și gaze."

Într-un comunicat al CEFC China Energy se arată că: „În următorii trei ani vor fi derulate investiții de cel puțin 3 miliarde de dolari în proiecte care corespund obiectivelor strategice ale companiei."

În articolul din Capital se mai arată că: „Cel mai valoros activ deținut de KMG Internațional, în jurul căruia a fost construită întreaga afacere, este Petromidia, cea mai mare rafinărie din România și singura cu acces la marea Neagră. Rafinăria are o capacitate de prelucrare de 5 milioane de tone de țiței anual, însumând peste 40% din capacitatea de rafinare a României. Din grup mai fac parte Rafinăria Vega, dar și o rețea de peste 1.000 de benzinării, în România și în regiune."

Statul român, se spune că va redeschide dosarul despre neregulile privind privatizarea Petromidia, mai ales faptului că nici până azi compania KMG Internațional, în speță statul Kazahstan, nu a achitat cei 600 milioane de dolari statului român pentru 25% din acțiunile pe care le deținea până în 2009 când au fost preluate de către kazahi. Motivul, Guvernul Ponta, printr-un protocol ar fi renunțat la plata celor 600 de milioane de dolari de la Kazahstan - KMG, în schimbul investirii lor, ceea nu s-a înfăptuit până acum.

Lasă un comentariu