La Batoș a avut loc cea de-a XVI-a ediție a „Sărbătorii Mărului"

Distribuie pe:

În fiecare an, în a doua duminică a lunii octombrie în pitoreasca localitate Batoș, situată pe valea Lutului, are loc „Sărbătoarea Mărului". Primăria, Consiliul Local și Asociația Grupul Producătorilor de Mere Dedrad-Batoș au organizat duminică, 8 octombrie, cea de-a XVI-a ediție, având ca scop cinstirea acestor fructe cu efecte benefice pentru consumatori.

În deschiderea evenimentului primarul comunei Batoș, Dumitru Dinu Cotoi a spus: „De 16 ani neîntrerupți, în a doua duminică din luna octombrie, ne reunim pentru a sărbători mărul, produsele locale, pe producători și nu în ultimul rând pe oamenii acestor meleaguri. Aș face o analiză a acestor sărbători și întrebarea care se pune este oare scopul pentru care a fost creată această sărbătoare a fost atins, în cei 16 ani? Răspunsul este, da, deoarece fiecare grup folcloristic aparținător satelor comunei Batoș, în ultimii ani, formațiile de dansuri care activează în satele noastre își fac treaba, promovează tradițiile și obiceiurile locale. Dar oare scopul promovării mărului, a produselor locale a fost atins? Răspunsul poate fi cu siguranță același da. Pentru că în piețele și pe tarabele județului Mureș și în toată țara, mărul, sucul de mere și alte produse de Batoș sunt vândute sub această denumire „Produs de Batoș". „În avanpremieră Fanfara municipiului Reghin a fost prezentă intonând melodii în consonanță cu evenimentul local. Pe scena amenajată special au fost prezente oficialități prin cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu, respectiv Alexandru Câmpeanu, care au transmis mesajul de bun venit celor prezenți. Alexandru Câmpeanu a afirmat: „Despre măr s-a vorbit de la începuturile existenței omenirii și se va vorbi despre el atâta timp cât va exista umanitatea despre beneficiile mărului s-au spus foarte multe, despre acest fruct care pe lângă faptul că ne asigură o alimentație sănătoasă, este și un medicament deosebit. Și pentru aceasta, este foarte important ca această cultură a mărului să fie susținută. Îmi exprim speranța că specialiștii și cei care au potență financiară să nu lase cultura mărului de Batoș să moară. Brandul „Mărul de Batoș" trebuie să rămână în veșnicie. Acest lucru este posibil doar prin existența culturii mărului, așa cum trebuie ea să fie".

Ovidiu Dancu a afirmat: „Suntem la sărbătoarea mărului, acest brand al comunei Batoș, al județului, este chiar unul național. Oriunde ne deplasăm în țară, citim cu mândrie, „Mere de Batoș". Pentru acest lucru trebuie felicitați toți cei care păstrează această tradiție, această profesie de cultivare a mărului, care duc renumele zonei atât în județ, în țară, cât și în străinătate. În curând pe lângă „Mărul de Batoș", va apărea un nou brand, și anume: „Primarul de Batoș", pe care doresc să îl felicit pentru că de fiecare dată, alături de Consiliul Local găsește resurse necesare pentru a menține această sărbătoare a mărului, a tradițiilor și a obiceiurilor din zona Reghinului, respectiv a comunei Batoș". A urmat premierea „Cuplurilor de Aur" de către primarul Dumitru Dinu Cotoi, a fost premiat cu diplomă specială Ilie Câmpean, fost director al Școlii Gimnaziale din Batoș. Au fost premiate familiile Mărcuș Ilie și Maria, Frăsinaru Simion și Mărioara, Torok Ladislau și Margareta, Abos Ladislau și Ana. Primarul Dumitru Dinu Cotoi a spus: „Este cel mai prielnic moment în care putem să apreciem ceea ce au făcut aceste familii, faptul că au rezistat împreună la bine și la greu, vreme de o jumătate de veac. Și îi felicit pentru lecția de viață care ne-au oferit-o". În continuare a urmat un program artistic, deschis de Asociația Culturală „Floare de Cireș" din Uila, grup vocal coordonat de Aurica Bercea, urmat de dansuri populare săsești cu formația „Rosen Kranz", coordonator Rodica Ulisan. A urmat Grupul folcloristic „Dedrețeana", coordonator Viorica Sfâriac, cu soliștii Alexia Aștilean, Raluca Borda, Amalia Cengher, Asociația culturală „Floare de măr" din Batoș, coordonator Elena Benciu. Ansamblul de dansuri maghiare din comuna Breaza, coordonator Simona Csaba, soliștii Dorina Oprea, Bianca Pop, Ioan Milăr, Grupul folclorictic „Plaiurile Lutului", Andreia Cinca, Maria Suciu, Alexandra Caia, Alexandru Pintecan, Alexandra Bugnar, Grupul folcloric „Dascălițele" și Ansamblul de dansuri populare „Vatra Dorului", coordonator Stelian Friciu. Oaspeții serii, Florin Vas și Gențiana. Evident că de la un asemenea eveniment nu puteau lipsi tradiționalii mici și grătarele, stropite din belșug cu bere și vin. De asemenea tarabele producătorilor din zonă încărcate cu fructe, struguri, brânzeturi, care de care mai apetisante, precum și multe produse specifice comunei Batoș.

Lasă un comentariu