De la 1 ianuarie 2018, COPIII VOR FI APĂRAȚI DE PROPRIUL LOR AVOCAT!

Distribuie pe:

Legea nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului a fost modificată și completată, dând posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului - structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului.

Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de Guvern, în ședința din 11 octombrie 2017, respectându-se, astfel, recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva.

Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap.

Noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora față de instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului, urmând ca, ulterior, Avocatul Copilului să verifice instituțiile publice reclamate.

În plus, acesta va realiza studii și evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România respectă, în fapt, drepturile copilului.

Prin actul normativ adoptat, se prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului.

Lasă un comentariu